De tweewekelijkse column van de EWEC
De tweewekelijkse column van de EWEC André van Zwieten

Column EWEC: Niet alles nieuw

6 december 2022 om 13:38 Column

Geen gezelliger en Hollandser feestje dan de viering van Sinterklaas. Ook dit jaar hadden we eind september al een datum geprikt net voor 5 december waarop we deze traditie in ere zouden houden. Lootjes trekken, rijmen: het hoort er allemaal bij. Dit jaar hadden we zelfs besloten om weer surprises te maken. Dat was lang geleden, en voordat ik überhaupt een idee had wat ik kon gaan maken heb ik betreurd dat ik ermee had ingestemd. En dat gold niet alleen voor mij, kan ik je zeggen.

Onze familie is door de jaren heen wat internationaler geworden, dus rijmen mochten in het Nederlands, maar dan met een Engelse vertaling. Het hele principe van de satire van surprise en rijm brengen we graag over de Nederlandse grens. Zwarte Piet was maar een klein deel van de traditie, en we willen graag laten zien dat het daar helemaal niet om draait bij de viering van vijf december. Het gaat meer om de gezelligheid, het samen vieren van zo’n feest en ja, met cadeautjes. Dat is trouwens wel een ding aan het worden. Door de grote prijsstijgingen, vooral bij de dagelijkse boodschappen en voor de energie wordt een cadeau kopen voor veel meer mensen heel lastig. Wij hebben Sinterklaas ook gevierd toen de kinderen nog studeerden en er rekening mee gehouden dat het te besteden bedrag per lootje beperkt was. Nu is het bedrag iets hoger, maar iedereen kan ook echt iets op zijn wensenlijst zetten wat hij graag wil.

Voor het overige ben ik gaan shoppen bij Nogges. Niet één keer, maar wel drie of vier keer. Op zoek naar tweedehandsspulletjes die voor één van de familieleden passend kan zijn. Geen nieuw aangeschafte zaken, maar boeken, bordspellen, puzzles, serviesgoed, kerstversiering die al een leven achter de rug hebben. Ik hoorde dat er ook veel speelgoedruilbeurzen en verkoop van tweedehandsspeelgoed in de voorbije maand zijn geweest in Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede. Dat is een goede zaak. Speelgoed dat op zolder ligt te verstoffen, kan een ander juist blij maken. Het hoeft niet veel te kosten én het is goed voor het milieu, om dat ouderwetse woord maar weer eens te gebruiken. Onze kinderen liepen vaker in tweedehands kleding en hadden ook speelgoed waar iemand al eerder heel blij mee was. Als het nog heel was, ging het gewoon weer in circulatie. Ruilbeurzen en tweedehandsmarkten zijn goed voor de portemonnee en het milieu. Laten we deze initiatieven in onze gemeente koesteren.


Mariëlle Oostveen

vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie