Wordt het een warme zomer?
Wordt het een warme zomer? André van Zwieten

Column EWEC: Hitteplan

5 juli 2022 om 10:23 Column

Pfff. Op het moment dat ik dit schrijf aan de keukentafel, staat de zon hoog aan een strak blauwe hemel en zitten alle deuren en ramen potdicht. Het is ook schemerig in huis, want de zonneschermen hangen naar beneden en bij de ramen waarvoor ik geen scherm of screen heb, hangen de verduisteringsrolgordijnen tot op de vensterbank. De thermostaat geeft aan dat het buiten 30 graden is. Binnen wordt net de 23 graden aangetikt. In de koelkast liggen flesjes water te wachten op consumptie. Die heb ik vanmorgen met water uit de kraan gevuld en daarna daar neergelegd. Niks lekkerder dan gekoeld water om bijna aan één stuk door te drinken op die tropische dagen. Aan enkele flessen heb ik wat limoensap toegevoegd. Voor de smaak.

Het maakt deel uit van ons hitteplan. We hebben geen ventilator of airco in huis en zijn aangewezen op die ouderwetse methode die ik nog van vroeger ken. We woonden op een boerderij die rondom was voorzien van luiken. Die luiken gingen ’s winters als het donker was dicht tegen de kou. In de zomer gingen ze juist dicht als de zon erop brandde. Ik herinner me dan ook dat we met de lamp aan koffie zaten te drinken, te eten en te werken, want zonder verlichting leek het wel nacht. Zo donker is het nu gelukkig niet met die screens. Verder passen we ons aan de warmte aan, maar blijven wel de dingen doen die we anders ook zouden doen, maar op andere momenten, zoals ’s morgens vroeg en later op de avond en in een trager tempo

Wij doen het dus zonder apparaten die de temperatuur stevig naar beneden kunnen brengen in huis. Tot nu toe valt de overlast door tropische temperaturen dit jaar wel mee. Zodra de thermometer de 30 graden toucheert, stapelen de wolken zich om later als onweersbui niet alleen veel regen neer te storten, maar ook meteen de temperatuur met minstens tien graden te verlagen. ’s Ochtends de ramen en deuren weer tegen elkaar open en we zitten weer in een lekker fris huis. Het wisselvallige Nederlandse weer stelt ons in staat om zonder allerlei hulpmiddelen de temperatuur te managen. In 2018 of 2019, ik weet niet meer precies wanneer, waren er enkele hele lange hittegolven in Nederland. Met temperatuurrecords. Wij moeten nog op zoek naar een energiezuinige/ -neutrale verwarming voor ons hele huis. Dan gaan we ook kijken naar een systeem dat net zo energiezuinig de warmte kan verdrijven. Misschien kan dat samen. Als het weer zo blijft als nu, hoeven we dit jaar niet te vrezen voor watertekorten of hittebevangenheid.

Mariëlle Oostveen, vrijwilliger EigenWijkse Energie Coöperatie

advertentie
advertentie