Marianne Kaam moet een sprongetje maken om haar woonark op te komen.
Marianne Kaam moet een sprongetje maken om haar woonark op te komen. Kees Hoogendijk

Woonbooteigenaren hebben last van droogte

8 augustus 2018 om 18:22 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Het leven van een woonbooteigenaar gaat niet altijd over rozen. Bij te veel water loopt de steiger onder en kan de ark vollopen, maar aanhoudende droogte brengt ook risico's met zich mee. "Je moet gewoon heel goed opletten of alles goed blijft gaan", zegt Marianne van Kaam uit Wijk bij Duurstede.

Haar woonwark ligt in het Inundatiekanaal, een zijtak van de Nederrijn. Prachtig landelijk, maar wel overgeleverd aan de elementen. Begin dit jaar stond het water zo hoog dat Marianne alleen per roeiboot aan wal kon komen. "Dat was wel exreem", herinnert ze zich. "Onze woonark maakte water, maar de schade bleef gelukkig beperkt. Het peil stond twee meter hoger dan normaal." 
 

DROOGTE Maar nu heeft Marianne te maken met de gevolgen van de langdurige droogte. Als ze op haar woonark wil komen, moet ze een sprongetje van ruim een meter maken. "Het is nog niet zo erg als in 2003. Toen lag de boot echt op het droge", vertelt ze. "Maar er is daarna gebaggerd en dat heeft de situatie wel verbeterd."
Vooral als ze boodschappen moet doen is het even lastig. "Dan zet ik mijn boodschappentas op de brug, spring ik de boot op en haal ik de tas aan boord. Daarnaast moet ik goed opletten dat door het lage waterpeil de trossen niet knappen en in de gaten houden of de slang van de rioolpomp niet losschiet. Maar de ark ligt recht, dat is het belangrijkste."
 

REGEN Hoewel er voor de komende dagen een aantal stevige regenbuiten voorspeld zijn, is er meer nodig voor een hoger waterpeil in de Nederlandse rivieren. "Dan moet het ook regenen in Duitsland en in de Alpen. Uiteindelijk komt het water wel weer. Het is in ieder geval nooit saai hier", lacht Marianne. 
(bron: RTV Utrecht)


 

Afbeelding
De woonark van de buurman van Marianne.
advertentie
advertentie