Jeroen Brouwer SP
Jeroen Brouwer SP SP Wijk bij Duurstede

Minder betaalbare woningen?

4 juli 2018 om 07:33 Lokaal/Column

Deze week bespreekt de raad de kadernota, grofweg de eerste versie van een begroting. Hierin verdwijnen de tekorten op het sociaal domein als sneeuw voor de zon, waar grote vraagtekens bij gezet kunnen worden. Ook schuiven de VVD, PCG en GroenLinks de Woonvisie, een door de raad goedgekeurd document, bijna zielloos aan de kant. Met als gevolg minder plek voor betaalbare woningen.

In de Woonvisie geeft de gemeente zichzelf een duidelijk opdracht; tot 2030 gemiddeld 125 woningen per jaar bouwen, waarvan 35 procent sociale koop- of huurwoningen, 35 voor de middenhuur of koopprijs en 30 voor de vrije sector. De VVD is hier niet in geïnteresseerd. Vanuit hun idealen willen ze minder sociale woningen, koop of huur. Dat stond al deels in hun programma. De nieuwe wethouder wil geen gesubsidieerde woningen. Met hulp van GroenLinks en de PCG is het percentage teruggeschroefd. Dit college laat het liever aan de markt over. En de markt kiest, als daar niet op gestuurd wordt, voor vrijesectorwoningen. Dat doet de markt al jaren, crisis of geen crisis.

En wat is de onderbouwing van de coalitie? Een bureau gebruikte voor de Woonvisie veel cijfers. Dat maakte het een a-politiek stuk. De cijfers tonen aan dat er gebouwd moet worden in de sociale en midden sector. Dat roept men overal. In U10 verband wilt met er duizenden woningen bij. Aedes, de verenigingen van woningbouworganisaties, ziet het tekort aan betaalbare huurwoningen enkel groeien. En dat terwijl de vraag toeneemt. Wijkse jongeren willen hier wonen. Ouderen vergrijzen en vereenzamen en willen best kleiner en goedkoper wonen. En er moeten honderden woningen voor zorg bijkomen. Maar er komen minder kleine betaalbare woningen.

Bij de onderhandelingen zijn geen woonexperts uitgenodigd. Blijkbaar hadden de PCG en GroenLinks deze ook niet. En dus wordt het partijpolitiek en zielloos. Net nu de VVD eindelijk óók roept om 1000 woningen, iets wat hun wethouder in het verleden niet wilde, komen er minder betaalbare woningen. En de markt bepaalt wat er komt. Wij blijven daartegen strijden. Want iedereen moet erop vooruit kunnen gaan.

Jeroen Brouwer, SP Wijk bij Duurstede

advertentie
advertentie