Afbeelding
Wikimedia

Geld tekort bij Sociaal Domein

26 juni 2018 om 07:25 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Raad en college zijn momenteel bezig met de voorbereiding voor de Begroting voor 2019. Hierbij spelen er grote zorgen over het Sociaal Domein, waar de gemeente 8 ton tekort komt.

Kuun Jenniskens

Wethouder Hans Marchal van Financiën presenteerde vorige week tijdens de Voorbespreking de eerste Kadernota van dit nieuwe college - dit is de nota die naar de Begroting van 2019 toewerkt. Inmiddels is bekend dat er meer geld komt vanuit het rijk - dat geeft 4 ton voordeel in 2019 en 188.000 voordeel in 2020. Marchal: ,,Dit gaan we nu verder richting de Begroting uitwerken.”

TEKORTEN Voor het Sociaal Domein moet er 8 ton worden bijgeplust. ,,Daar zitten de onzekerheden", aldus Marchal: ,,We moeten deze tekorten wel zien weg te werken.” Veel gemeenten kampen hiermee. Wethouder Wil Kosterman: ,,VNG overweegt een stroppenfonds. Dat wordt wel een sigaar uit eigen doos, dat zijn dus niet direct oplossingen waar wij gelukkig van worden.” Wijk zet een taskforce voor het sociaal domein op. Kosterman: ,,We zoeken naar maatregelen waarbij de kwaliteit wordt behouden maar die minder kosten geven. Er zijn manieren om het dichter bij huis te organiseren. We zijn al met de huisartsen bij elkaar geweest en we praten nog met zorginstellingen die veel spenderen. In september volgt een collegevoorstel en dan hoort u wat 1e ronde heeft opgeleverd. Maar we zijn nog steeds op zoek en ik kan u zeggen dat we de kip met het gouden ei nog niet gevonden hebben."

LASTEN In het coalitieakkoord is afgesproken dat inwoners een lastenverlichting krijgen. Vanaf 2019 blijven de tarieven zoals ze zijn. Er wordt ook geen inflatiecorrectie toegepast. Elk jaar bekijkt de gemeente of deze nullijn overeind kan blijven. Als het mogelijk is dan gaan de lasten voor inwoners omlaag.

Op dinsdag 10 juli neemt de gemeenteraad een besluit over deze Kadernota 2019-2022.

advertentie
advertentie