Windmolens langs het kanaal bij Houten
Windmolens langs het kanaal bij Houten Kuun Jenniskens

Zorgen over windmolens Houten

25 juni 2018 om 18:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Dat Houten nabij de grens met Wijk bij Duurstede windmolens overweegt, brengt - alleen al gelet op de ingezonden brieven die deze krant ontvangt - ook in Wijk het nodige teweeg.

Kuun Jenniskens

DRAAGVLAK Wethouder Hans Marchal (PCG) herkent de onrust en zegt dat hij met het Houtens college in gesprek gaat: ,,We gaan zeggen dat we betrokken willen worden en op de hoogte gehouden willen worden. Ook met de ontwikkelaar gaan we praten. We willen meer over zijn plannen weten en we willen ook horen welke insteek hij heeft.” Het Houtense college heeft tegen de initiatiefnemer gezegd dat hij zelf een draagvlakmeting moet doen. Marchal wil weten hoe hij dat gaat meten. De insteek van Marchal is, omdat Wijkse bewoners hier direct betrokkenen zijn, te zorgen deze inwoners goed worden meegenomen in het Houtense proces.

GEEN UITGEMAAKTE ZAAK Wijk zelf heeft nog geen eigen standpunt ingenomen, zegt de wethouder: “Wij gaan eerst de stand van zaken opnemen en pas daarna een mening vormen.” De wethouder legt uit dat Wijk zelf ook belanghebbende is. ,,Dus als het plan ter inzage komt te liggen, zullen wij er op moeten reageren en ons er dus over moeten uitspreken.” In het Wijkse college is dit geen uitgemaakte zaak, aldus Marchal: ,,VVD is tegen, GroenLinks is voor en PCG stelt het afhankelijk van het draagvlakonderzoek.”

RAADSVRAGEN Het CDA stelde vragen aan het college. Die gaan onder andere over het draagvlak - of het belang van Wijk wel wordt meegewogen. Ook wil het CDA van het college weten of een plan met '4 megahoge windmolens' (250 meter) wel in het landschap van de Kromme Rijn past. Deze vragen moeten nog worden beantwoord.

advertentie
advertentie