Martin Vastenhout, Stefan Poelman (Museum Dorestad) en Migchel Dirksen (Rabobank)
Martin Vastenhout, Stefan Poelman (Museum Dorestad) en Migchel Dirksen (Rabobank) Ali van Vemde

Donatie voor Museum Dorestad

23 juni 2018 om 10:32 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Museum Dorestad ontving vrijdag 22 juni een donatie uit het Rabo Stimuleringsfonds. Het bedrag komt ten goede aan een nieuw te realiseren 'Dorestad Experience'. Voorzitter van het bestuur van Museum Dorestad, Stefan Poelman en vice-voorzitter Martin Vastenhout kregen de cheque overhandigd uit handen van Migchel Dirksen, directievoorzitter Rabobank Rijn en Heuvelrug op de plek waar deze experience wordt gerealiseerd.

Op de nieuwe locatie van Museum Dorestad in het oude gemeentehuis gaat het museum een nieuwe, aansprekende tentoonstelling en een spraakmakende 'Dorestad Experience' realiseren. Deze gaat vorm krijgen op de (nog geheel authentieke) zolder van het pand op de Markt. Op de zolder stappen de bezoekers in een Vikingschip. Met behulp van een projectie op een groot halfrond filmscherm en een surround soundsysteem maken de passagiers een reis over de rivier, gaan ze in Dorestad aan land en ervaren ze de drukte en handel in Dorestad, het Rotterdam van de Vroege Middeleeuwen.

Om dit te realiseren doet het Rabo Stimuleringsfonds een donatie van € 15.000,-. Migchel Dirksen, directievoorzitter Rabobank Rijn en Heuvelrug: "Met ons Stimuleringsfonds ondersteunen we grootschalige, langlopende projecten die de regio versterken. Deze experience geeft meer bekendheid aan de geschiedenis van de handelsplaats Dorestad in het bijzonder en van de vroege middeleeuwen in het algemeen. Daarmee draagt het bij aan het cultureel erfgoed van de regio, waarin onze bank actief is. Daar dragen we graag ons steentje aan bij."

DORESTAD EXPERIENCE De zolder van het nieuwe museum leent zich uitstekend voor deze experience. De bezoekers worden mee terug genomen in de tijd. Schepen worden aangelegd bij de dammen, er zijn pakhuizen te zien die er op zijn gebouw en er is een levendige handel. Schepen liggen afgemeerd en op de kade zijn kleine gebouwtjes en verschillende producten te zien. Huiden worden gelooid, vis wordt gerookt, schepen worden gerepareerd en netten hangen te drogen. Met deze voorstelling, geprojecteerd op een halfrond doek, wordt Dorestad een plek waar mensen leefden, woonden, handelden en werkten. De objecten en verhalen zullen een verdieping lager worden verteld.

Meer informatie op www.museumdorestad.nl Ook een aanvraag doen voor het Rabo Stimuleringsfonds? Kijk op www.rabobank.nl/rh onder 'Samen bereik je meer dan alleen' voor meer informatie en voorwaarden.

advertentie
advertentie