Uitleg aan de wethouder Hans Buijtelaar
Uitleg aan de wethouder Hans Buijtelaar Studenten Hogeschool Amsterdam

Zandstrooien, chillen maar!

1 juli 2022 om 17:10 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is niet altijd nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Slechts een massa aan groen goud kan wonderen doen.

door Fabian Portegies, Boudewijn de Wit, Maikel Groeneveld & Sjoerd Bekker.

Een paar handen vol groen goud maakt het voor bedrijven wel heel makkelijk een ‘steentje’ bij te dragen aan het klimaatprobleem. Dat dachten de vier studenten aan de Hogeschool van Amsterdam dus ook. Er wordt vaak gezegd dat studenten liever lui dan moe zijn, echter zijn de Noord-Hollandse studenten daadwerkelijk bezig met het bestrijden van het CO2-probleem. Na het nieuwe IPCC rapport is het thema ‘klimaat’ weer flink naar de voorgrond getrokken. Een praktische toepassing van Olivijn zand kan al een groot verschil maken voor volgende generaties.

‘Zo makkelijk kan het zijn…’

De vier studenten lijken misschien simpelweg hetzelfde te doen als een gemiddelde vrije student op een zomerse dag, maar niks blijkt minder waar. Het zelf gecreëerde mini strand midden in de haven van Wijk bij Duurstede had als vervangend zand het zogeheten mineraal ‘Olivijn’. Iets anders dan wat wij Nederlanders gewend zijn misschien. Het donkergrijze Olivijn zand, ook wel het groene goud genoemd, heeft een eigenschap wat je niet zou verwachten, namelijk: CO2 opruimen. ‘’Makkelijker CO2-opruimen kan haast niet, toch?’’, aldus Boudewijn. Volgens de student is de oplossing dichterbij dan men denkt.

OPRUIMEN GEBEURT STAP VOOR STAP  Om de klimaatcrisis in te dammen, kan beter vandaag dan morgen de uitstoot van broeikasgassen tot nul herleidt worden. Maar ook zal de CO2 uit de lucht gehaald moeten worden. Hiervoor zijn tal van oplossingen en beweringen, want niet door één maatregel gaat de klimaatcrisis verholpen worden. De oplossing van deze vier studenten is eigenlijk heel simpel en vergt niet te veel inspanning. Bedrijven kunnen het voor verschillende doeleinden gebruiken zonder er voor de rest te veel naar om te kijken. Zij kunnen de natuur het werk laten doen zoals dat eigenlijk al miljoenen jaren doet. Boudewijn: „Omdat wij op zoek moesten naar een stakeholder zijn wij via LinkedIn terecht gekomen bij het bedrijf greenSand. Dit bedrijf wil met de inzetbaarheid van het mineraal Olivijn bijdragen aan de binding van CO2. Toen de eigenaar van het bedrijf Eddy Wijnker dit aan ons vertelde werden wij alle vier gelijk enorm enthousiast.’’ Zij dachten, waarom hier nooit eerder aan was gedacht. ‘’Zo’n meesterlijke uitvinding is dit toch ook niet, zou je denken?’’, zeiden de jongens met een kleine nonchalance.

OLIVIJN VOOR IEDEREEN Op ons aardrijk hebben we er genoeg van, Olivijn voor iedereen. Ruim een derde helft van de wereld bestaat uit dit mineraal. Het is daarmee de meest voorkomende mineraal op aarde. Het mineraal bindt CO2 tijdens het verweren, vooral als het in aanraking komt met water. Dat is een natuurlijk proces waarbij kalksteen overblijft. Professor Olaf Schuiling deed al tientallen jaren onderzoek naar dit proces. Volgens hem is het één van de eenvoudigste manieren om CO2 uit de lucht af te vangen. Het is een veilig, natuurlijk en goedkoop proces. Zakken vullen met groen goud is de volgende stap.

THE NEXT STEP Het is niet altijd nodig om ver te zoeken. De oplossing ligt voor het oprapen, letterlijk. De jongens illustreren graag hoe het is om effectief bij te dragen aan het klimaat en ook nog eens tijd nuttig te besteden. Hun zoektocht naar nieuwe mensen zet zicht voort. 

„Zo makkelijk kan het zijn, CO2 opruimen met greenSand Olivijn.’.

Olivijn zand maakt het verschil
advertentie
advertentie