Basisschool de Horn
Basisschool de Horn Wim Robben

Blues in de school.

23 mei 2022 om 17:19 Lokaal Deel je nieuws

Blues in de school.  Afgelopen weken organiseerde BluesinWijk i.s.m. met basisscholen De Horn en De Wegwijzer bluesonderwijs voor zo’n 250 leerlingen uit de bovenbouw-groepen 6, 7 en 8. Het werd een groot succes! Ze genoten van de voorstelling, klapten vrolijk mee, stonden in de rij voor een handtekening en liepen na afloop zingend en dansend terug naar hun klaslokaal. 

Blues4Kids.  Bluesmuzikant Big Bo en partner Vera van Faassen ontwikkelden afgelopen jaren BLUES4KIDS, een voorstelling voor jeugdinstellingen en scholen. In een prachtig decor met sfeervolle achtergrondbeelden en oude traditionele muziekinstrumenten vertelde Vera het verhaal van de 11-jarige Babou, die vanuit Afrika werd ontvoerd en op een schip meegenomen naar New Orleans, USA. De jongen werd er verkocht als slaaf en maakte vervolgens een ontzagwekkende reis langs de Mississippi, waarbij hij in aanraking kwam met het ontstaan van de bluesmuziek, de bakermat voor vrijwel alle muziek waar we heden ten dage naar luisteren. Big Bo zong en speelde de traditionele liedjes en vertelde er samen met Vera prachtige verhalen bij uit de tijd van de Burgeroorlog, de segregatie in het zuiden en de ontwikkeling van de muziek in een tijdsbestek van zo’n kleine 100 jaar (±1850-1950). Het werden zonder uitzondering meeslepende en indrukwekkende voorstellingen. De mooie anekdotes en prachtige (meezing) liedjes maakten de blueslessen leerzaam en compleet. 

Reacties van leerlingen.

“de blues op school was een leuke ervaring”

“echt cool om een bekend iemand te ontmoeten het was ook echt heel inspirerend”

“een interessant verhaal van een jongen die een leven had waar er een onderscheid was tussen de huidskleuren: bruin, wit en dan toch de moed er in kon houden door liedjes te zingen”

“ze vertellen een soort van verhaal over racisme en dat dat eigenlijk helemaal niet leuk is”

“en dat er te veel arbeid was dat wij blij moeten zijn dat wij nu leven en niet toen”

“was wel zielig dat die jongen weg werd gehaald van zijn ouders”. 

“knap hoe de man op die instrumenten en  zelfgemaakte gitaren kon spelen, wel vet om te zien”

“…. Kom op ga je met me mee op reis, kom op ga je met me mee op reis, naar het mooie Wijk, daar hoor je thuis…”

De voorstellingen werden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage uit het Cultuurfonds Wijk bij Duurstede. 

advertentie
advertentie