Dominick Osting: ,,Vastbesloten om de rit te volbrengen
Dominick Osting: ,,Vastbesloten om de rit te volbrengen" John Beringen

Dominick Osting uit Wijk fietst naar Parijs voor daklozen met de actie ’bikeforhomies’

18 mei 2022 om 11:45 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondag 19 juni  gaat Dominick Osting naar Parijs fietsen voor daklozen. Hiermee neemt hij deel aan de actie ’bikeforhomies’.  Hij vertelt over zijn motivatie hiervoor en over zijn beweegredenen. ,,Ik werd getriggerd door Steven Borghouts, medeoprichter van onder andere ‘The Homeless Project’ en de journalist Sander Schimmelpenninck die vorig jaar een fietstocht ondernamen naar Lapland om zodoende geld in te zamelen voor daklozen. Dat zette mij aan het denken; wat mij in eerste instantie frappeerde, was de afstand die ze tijdens deze tocht moesten afleggen - ruim 2000 kilometer - maar ik kreeg ook op indringende wijze oog voor dakloosheid.”

Dominick constateerde dat er een vertekend beeld bestaat over daklozen. ,,Het is iets waarbij iedereen liever wegkijkt”, laat hij weten. ,,Er bestaan ook veel vooroordelen over. Wat je echter voor ogen moet houden, is dat iedere dakloze, net als ieder ander mens, ooit heel gewoon is begonnen. Een leven kan zich heel ongelukkig ontwikkelen door domme pech of door een opeenstapeling van allerlei negatieve factoren. Maar het blijven ook mensen die van tijd tot tijd moeten eten en moeten kunnen slapen als zij moe zijn. Als deze basisbehoeften buiten je bereik liggen, kan ik me voorstellen dat iemand aan de drank of de drugs gaat om aan de harde realiteit te ontsnappen. De veelal gebezigde kreet dat het aan de mensen zelf ligt, gaat in het merendeel van de gevallen absoluut niet op. Daklozen bevinden zich een jachtige wereld waarin feitelijk geen plaats is voor hen. Dat raakt me; sterker nog: soms bekruipt mij de gedachte dat ik ook zo terecht had kunnen komen als ik wat minder geluk had gehad. Voor een buitenstaander is dat natuurlijk een situatie waar je niets mee te maken hebt, maar je kunt je er wel iets bij voorstellen. En daar word je niet vrolijk van.” 

DE TOCHT De tocht is 600 kilometer lang en wordt uitgevoerd door 500 personen. ,,We worden begeleid door een auto met mensen die onderweg technische problemen kunnen verhelpen als dat nodig is”,  voegt Dominick er aan toe. ,,Zodoende zal er niemand onderweg hoeven af te haken als er iets met een fiets aan de hand blijkt te zijn.” Hij laat weten dat hij in de aanloop naar de tocht iedere dag een flink stuk te fietsen bij wijze van training. 

SPONSORING De gehele operatie wordt gefinancierd middels sponsoring. Dominick hierover: ,,Iedere deelnemer heeft een bedrag betaald waarmee de verblijfkosten onderweg worden betaald. Er zijn dus geen strijkstokken. Wel is het de bedoeling dat iedere deelnemer minimaal 1000 euro weet op te halen bij mensen die dit initiatief kunnen waarderen.” Hij laat weten dat er al verschillende Wijkse ondernemers zijn die een donatie hebben gedaan. ,,En de fiets waarmee ik de tocht ga afleggen, is door Fietsdomein ter beschikking gesteld.” Hij kijkt er naar uit. ,,Het is niet alleen een fysieke prestatie om zo iets te volbrengen, maar ook in moreel opzicht geeft het een enorme voldoening als je zo iets kunt doen voor mensen die net wat minder geluk hebben gehad dan jijzelf. Het is heel moeilijk uit te leggen of te verwoorden”,  besluit hij.  Wie meer wil weten over de actie en/of wil doneren, kan daarvoor terecht op de website  https://www.bikeforhomies.nl/dominick-osting-bike-for-homies 

Voor donaties kan men gebruikmaken van de QR code


advertentie
advertentie