Tien deskundige mensen vormen de Adviesraad Sociaal Domein
Tien deskundige mensen vormen de Adviesraad Sociaal Domein Ankie Meutgeert

Adviesraad Sociaal Domein komt op stoom

19 juni 2018 om 11:10 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Rond september/oktober vorig jaar is de Adviesraad Sociaal Domein voortvarend van start gegaan. Tien mensen uit de Wijkse samenleving, ieder met zijn/haar eigen expertise en kennis, houden het lokale sociale domein goed in de gaten. Zij signaleren, geven advies aan de gemeenteraad van Wijk, zowel gevraagd als ongevraagd, waarbij altijd het perspectief van de inwoners van Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek bovenaan staat.

Ali van Vemde

Pieter Koevoets en Gerda Jol zijn twee van die mensen die zich hier met hart en ziel voor inzetten. "Met de Adviesraad denken wij een mooie bijdrage te kunnen leveren," vertellen ze. "De Adviesraad bestaat uit tien mensen met allemaal hun eigen expertise en deskundigheid en werkzaam of met links in Wijk bij Duurstede. Onze achtergronden liggen allemaal bij het sociaal domein." De betrokkenheid is groot, maar ze kunnen het natuurlijk niet alleen. Naast de samenwerking met belangengroepen en organisaties binnen de gemeente is ook de hulp van de Wijkse bevolking nodig om een goed inzicht te krijgen. Gerda Jol doet dit vanuit haar expertise uit het (speciaal) onderwijs en als begeleider in de zorg, Pieter Koevoets vanuit zijn ervaringen in specifiek de werkgebieden werk en inkomen, participatie, laaggeletterdheid en omgaan met schulden.

SOCIAAL DOMEIN Jeugdhulp, zorg voor ouderen, zorg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, toegang tot de ggz, thema's rond maatschappelijke ontwikkeling waaronder preventie, aanpak eenzaamheid, armoede en schuldhulp en burgerinitiatieven, het valt allemaal onder sociaal domein. De Adviesraad blijft op de hoogte van de ontwikkelingen, stelt vragen en geeft adviezen. Ook bij nieuwe beleidsstukken wordt door de gemeente om advies gevraagd. Gerda Jol: "De sociale adviesraad is wettelijk bepaald. Dit waren in het verleden verschillende groepjes, nu is het hele sociale domein de verantwoording van de gemeente. Bij de sollicitatieprocedure bleek veel belangstelling. Om tot een mooie afspiegeling te komen is vooral gekeken naar expertise; zij hebben de voelsprieten.." De adviesraad komt eens per zes weken bij elkaar. Verschillende werkgroepjes houden zich met verschillende onderwerpen bezig. Pieter Koevoets: "We zijn nu het werkveld aan het inlezen en inventariseren om te zien hoe de hazen lopen. Met betrokkenen gaan we afspraken maken. We gaan focussen op wat echt belangrijk is."

WEBSITE Om alle inwoners op een laagdrempelige manier te bereiken, is nu ook de website http://adviesraadwijkbijduurstede.nl actief. Hier worden alle zaken die openbaar zijn in gezet. "We willen dit zo transparant mogelijk inrichten. Ook zullen we de komende tijd bij activiteiten in de stad zichtbaar zijn. We willen het spel met de gemeente goed gaan spelen. Wijk bij Duurstede kreeg al de titel Gouden Gemeente, dat willen we doorzetten en uitbouwen. We moeten nu vooral zichtbaar worden."

advertentie
advertentie