Jaap Jongeman aan het woord nadat de raadsfracties hadden ingestemd met zijn voordracht als informateur
Jaap Jongeman aan het woord nadat de raadsfracties hadden ingestemd met zijn voordracht als informateur Kuun Jenniskens

Reactie van formateur Jongejan op brief Dorpsplatform Langbroek

9 mei 2022 om 14:05 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Afgelopen vrijdag plaatste Wijks Nieuws een ingezonden brief van de voorzitter van het Dorpsplatform Langbroek. Hier wordt kritiek geuit op het raadsbreed akkoord dat de gemeenteraad onder leiding van formateur Jongejan aan het opstellen is. Deze week (woensdag 11 mei om 17:30 uur) zal een eerste concept worden besproken. Wijks Nieuws vroeg een inhoudelijke reactie van Jaap Jongejan, die leest u hieronder.

Geachte heer Mud,

Hartelijk dank voor uw oprechte brief. Goed om te zien dat u meeleeft met de politiek en opkomt voor de belangen van Langbroek. Ik ga proberen om een antwoord te geven. En als dat niet voldoende is drink ik graag een kop koffie met u.
Om te beginnen hebben, in opdracht van SamenWerkt, een tweetal informateurs met alle acht de politieke partijen gesproken. Uitkomst was dat de partijen unaniem gekozen hebben voor de weg van een raadsbreed akkoord.
De belangrijkste achtergrond was een beter functionerende raad met betere communicatie en juist meer dualisme zodat er ook geluisterd en gehandeld kan worden naar en met alle partijen in de gemeenteraad. Een kleine meerderheid besluit niet alles.
Het moet dus een raadsbreed akkoord worden waar niet alles is dichtgetimmerd, ook omdat de snelheid van veranderingen (Corona/ Oekraïne, klimaat/technologie) zo snel gaan dat vastleggen pas kan als een onderwerp in de gemeenteraad besloten moet worden. Dan kunnen juist zaken voor wat betreft Langbroek als 30 km per uur; alleen laagbouw; verwerven Unesco Biosphere status aan bod komen.

Een raadsbreed akkoord kent dan ook meerdere definities, dat maakt het lastig om dit één op één te vergelijken met andere gemeentes. Nu en in het verleden.
Een raadsakkoord is dus meer een agenda voor de toekomst waar democratisch gekozen vertegenwoordigers het beste voor de hele gemeente Wijk bij Duurstede willen. En ja dat gaat gepaard met kiezen, maar die keuzen liggen niet bij voorbaat helemaal vast. U zult merken dat in het brede raadsbreed akkoord invloed van alle burgers een belangrijke rol gaat spelen.
De komende vier jaren zullen laten zien dat er moed voor nodig is om gemeenteraadslid te zijn. Er komt heel veel op ons af en we kunnen niet ‘geen keuzes’ maken. Hoogmoed is dan ook niet aan de orde. Alle gemeenteraadsleden kennen hun verantwoordelijkheid als democratisch gekozen vertegenwoordiger. En samen zullen ze altijd de beste keuze maken voor Wijk bij Duurstede. Dat is het gevolg van onze bestaande democratisch systeem.                                        
Ik nodig u trouwens graag uit om de openbare bijeenkomsten om te komen tot een raadsbreed akkoord bij te wonen. Deze zijn op 11 mei (18 uur) en op 16 mei (20 uur) in het Huis van de gemeente.

Nogmaals dank voor uw brief.

Met vriendelijke groet,

Jaap Jongejan

advertentie
advertentie