Overhandiging van de eerste cheque aan voorzitter Susanna Butterman en penningmeester Henny Olthof van het Wijks Omgevingsfonds
Overhandiging van de eerste cheque aan voorzitter Susanna Butterman en penningmeester Henny Olthof van het Wijks Omgevingsfonds Joop Kuyvenhoven

Zonnepark Cothen ‘opent’ met cheque voor Wijks Omgevingsfonds

24 april 2022 om 13:27 Duurzaamheid

WIJK BIJ  DUURSTEDE Terwijl een valkje boven de groenstrook hing te bidden, vuurden inwoners van Wijk bij Duurstede zaterdag hun vragen af op gids Joris. Hij leidde geïnteresseerden rond langs het eerste zonnepark van de gemeente: Zonnepark Cothen.

Twee broertjes vroegen zich af wanneer de schaapjes nou komen. Joris kon ze gerust stellen: De schapen grazen deze zomer nog langs, tussen en zelfs onder de bijna 30.000 zonnepanelen die het park rijk is. Maar van de in totaal ca. 180 mensen die deze ochtend meeliepen kwamen ook technische vragen, vragen over de beplanting en natuurlijk de vraag hoe het staat met de andere zonneparken die al vergund zijn.


VIJF PARKEN Een dag eerder deed Henk Muis van EWEC daar al uitspraken over tijdens de officiële opening van het zonnepark voor de investeerders: in 2023 of 2024 worden nog eens vijf zonneparken gerealiseerd, die uiteindelijk optellen tot de 60 ha die door de gemeente is vergund. Bij alle projecten is EWEC betrokken: ofwel als verstrekker van een achtergestelde lening ofwel als gedeeltelijk eigenaar. ,,Op die manier proberen we ervoor te zorgen dat iedereen kan meeprofiteren van de zonneparken: door de schone groene stroom, door een rendement op je investering en door het Omgevingsfonds waar iedereen een aanvraag kan doen voor een project op het gebied van leefbaarheid en duurzaamheid”, aldus Henk Muis.


OMGEVINGSFONDS Sunvest voegde de daad bij het woord en overhandigde meteen de eerste 3000 euro voor het Wijks Omgevingsfonds, dat jaarlijks met enkele tienduizenden euro’s zal worden gevuld uit de opbrengsten van het zonnepark. Het waren pioniersjaren, die 4 jaren van ontwikkeling. Ook wethouder Henk Vreeswijk vertelde over de zoektocht naar een samenwerking waarbij iedereen tot zijn recht kon komen: EWEC, die 50% lokaal eigendom eiste, ontwikkelaar Sunvest, de gemeente die zich voor een heel nieuwe taak gesteld zag, maar vooral: de inwoners van de gemeente.

Vreeswijk heeft dat hele proces niet zelf meegemaakt maar het wel goed gevolgd. ,,Dat Zonnepark Cothen nu 100 procent stroom opwekt en werkt, is voor de gemeente een mijlpaal. Het is een hele belangrijke stap om een energieneutrale gemeente te worden. Dat inwoners, waarvan een groot deel uit Cothen, hebben geïnvesteerd in dit zonnepark, is een mooie blijk van vertrouwen.”

Projectleider Joris Hooijberg van Sunvest leidt de buurtbewoners rond.
Afbeelding
Lekkere koffie (en chocomelk voor de broertjes) op de open dag van Zonnepark Cothen
Logo van EWEC
advertentie
advertentie