Programma 4 mei
Programma 4 mei SCGK

Herdenkingsconcert door Capella Dorestad

28 april 2022 om 11:31 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Woensdag 4 mei organiseert de Stichting Concerten Grote Kerk samen met het Comité Herdenking 4 mei en de Gemeente Wijk bij Duurstede aansluitend aan de twee minuten stilte en de kranslegging op De Markt het Herdenkingsconcert door Capella Dorestad, onder leiding van Rienk Bakker, in de Grote Kerk.

De afgelopen twee jaar waren de activiteiten door COVID-omstandigheden in de Grote Kerk al afwijkend ten opzichte van voorgaande jaren. Toch zal ook nu, al bestaan er geen beperkende maatregelen in het kader van de pandemie meer, de Dodenherdenking in Wijk bij Duurstede anders zijn dan voorheen. Geen gastspreker voorafgaand aan de twee minuten stilte in de Grote Kerk, maar een Herdenkingsconcert ná de twee minuten stilte en de kranslegging. Het betekent dat ontvangst en stille tocht een uur later zijn in vergelijking met voorgaande jaren (te starten om 18:45 in het Huis van de Gemeente).

Na de twee minuten stilte, het Wilhelmus en de kranslegging op De Markt, za het concert tussen 201:15 en 20:30 beginnen.

CONCERT De bijeenkomst in de kerk zal, na een kort welkomstwoord, beginnen met een herdenkingstoespraak uitgesproken door burgemeester Iris Meerts.

De werken die het Herdenkingsconcert vormen, worden uitgevoerd door Capella Dorestad, het koor dat de Grote Kerk als thuisbasis heeft en onder leiding staat van Rienk Bakker. Verder werken cellist Gadze Heeres en de hoofdorganist van de Grote Kerk, Pim Schipper, aan het concert mee.

De muziek die u gaat horen onderstreept – met troost, licht en eeuwige rust als thema’s – het karakter van deze dag, van deze tijd. Nu eens scherp dissonant, dan weer vertroostend en warm. De componisten streven met pakkende melodielijnen en rake harmonieën naar een zo expressief mogelijke verklanking van de tekst. Soms een wanhopige roep om hulp, dan berustende overgave. Galina Grigorjeva, de componist van In paradisum, is van oorsprong Oekraïense, wat in deze tijd dit stuk een extra lading geeft.

WELKOM U bent van harte welkom om het Herdenkingsconcert de Grote Kerk van Wijk bij Duurstede bij te wonen. Beperkingen in verband met COVID19 zijn er niet meer. Mocht u er niet bij kunnen zijn, dan kijkt u natuurlijk mee via de livestream. Ook om het later te herbeleven is dat een mooi medium geworden dat blijft. Er wordt live uitgezonden via de link op de website www.scgk.nl naar het Herdenkingsconcert op 4 mei. Het Herdenkingsconcert is op 4 mei vanaf 20:15 ook rechtstreeks te volgen via de regionale tv-zender Regio90.

PROGRAMMA Als opening zullen Introït en Kyrie uit het Requiem van Maurice Duruflé klinken voor koor en orgel, gevolgd door het Miserere van Rudi Tas (1957) voor koor en cello. Al was het al omdat we weten dat Edward Elgar het Harrison & Harrison-orgel dat nu in de Grote Kerk staat in Engeland heeft bespeeld, is het fijn dat ook nu een werk van deze componist niet ontbreekt: Lux aeterna voor koor en orgel. Indrukwekkend zal op een dag als deze het War in Heaven klinken, een werk van de hedendaagse, Engelse componist Neil Cox (1955). Dan heeft u al geluisterd naar het Prelude uit suite nr 5 voor cello van Bach en het, o zo indringende, When I am laid in earth (Dido’s lament) van Henry Purcell. De avond wordt afgesloten met In paradisum van Galina Grigorjeva (1962) voor koor à capella en Eternal rest van James Whitbourn (1963). Het Herdenkingsconcert is uiteraard vrij toegankelijk.

Om teleurstellingen te voorkomen, nogmaals: De Choral Evensong met het Bath Abbey Choir (aanvankelijk gepland voor zaterdag 23 april) staat geprogrammeerd voor zaterdag 16 juli. Woensdag 4 mei, aansluitend aan 2 minuten stilte en kranslegging: Herdenkingsconcert door Capella Dorestad o.l.v. Rienk Bakker. Zondag 8 mei, 16:00 uur: Choral Evensong met Cappella Nicolai uit de Nicolaasbasiliek o.l.v. Giles BrightwellZaterdag 28 mei, 16:00 uur: Choral Evensong met Kampen Boys Choir o.l.v. Rintje te Wies.

Herdenkingsconcert 4 mei
advertentie
advertentie