De voetbalkooi en het parkeerplein bij het huidige winkelcentrum De Heul
De voetbalkooi en het parkeerplein bij het huidige winkelcentrum De Heul Kuun Jenniskens

Motie vraagt om groener plan De Heul

22 april 2022 om 17:30 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE  Met een tegenstem van D66 en Duurstede voor Democratie is het bestemmingsplan voor locaties Hoogstraat 16, De Heul en Langbroekseweg door de Wijkse gemeenteraad aangenomen. Met een motie heeft de raad gevraagd het plan groener te maken.

door Kuun Jenniskens

D66 stemde tegen omdat het graag een andere invulling van groen en parkeren had gezien. Duurstede voor Democratie stemde tegen omdat het voor deze nieuwe partij ‘teveel een rijdende trein’ is. De verkeersdrukte lijkt te worden verplaatst en zonder supermarkt kunnen er in De Heul meer woningen worden gebouwd. 

CONVENANT DUURZAME WONINGBOUW Toch werd het bestemmingsplan op 19 april door een raadsmeerderheid aangenomen. Net als een motie van SamenWerkt, met als mede-indieners D66 en Burgerbelangen. De motie vraagt om De Heul toekomstbestendig te maken - en dat betekent vooral ‘groener’. Het college moet het Convenant Duurzame Woningbouw van de provincie erbij pakken en proberen daar brons mee te scoren. Dat vraagt om 30 % biodivers en hoogwaardig groen op buurtniveau, terwijl het plan uitgaat van 26 % groen. Het convenant gaat ook over energie, circulair, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en gezonde leefomgeving. Willems (SamenWerkt): ,,Zo kan aan de hand van concrete streefnormen toegewerkt worden naar een zo toekomstbestendig mogelijke ontwikkeling.” Wethouder Buijtelaar (VVD) zei dat de wil er zeker is om het project groener te maken. ,,We moeten niet alleen een huis, maar ook een prettig thuis voor mensen bouwen. Het college kan deze motie overnemen.”

(TE)VEEL PARKEEPLAATSEN Henny Olthof hield aan het begin van de avond als inspreker een pleidooi voor groen. Over de voorbespreking van 5 april: ,,Terecht werd meerdere keren doorgevraagd over de 250 parkeerplaatsen die hier in de vrije ruimte worden neergelegd, de grootste parkeerplaats in de hele gemeente. Terecht werden er vraagtekens gezet bij dat aantal, ook al omdat berekeningen uitwijzen dat er 229 plekken nodig zijn. En dat louter voor een verwachte piek op zaterdagen tussen 11 en 16 uur. Waarom 10% meer parkeerplekken aanleggen dan nodig? Wij houden het liever groen. Wij vermoeden overigens dat het volume met veel meer krimpt dan de 12% die de gemeente nu aangeeft. Berekeningen zijn gemaakt op basis van gegevens uit de catalogus van de boomkweker, in de stad halen bomen de voorgespiegelde omvang vrijwel nooit. Wij schatten dat er uiteindelijk minstens 30% minder groenvolume zal zijn, het toegankelijke groenoppervlak wordt gehalveerd. Aan compensatie langs de Langbroekseweg hebben deze bewoners niets, want ze wonen nu al in de wijk met het minste groen.”

ONTEIGENEN LIDL De raad besloot op 19 april tevens om Hoogstraat 16, het huidige Lidl terrein, te gaan onteigenen. Ook bij dit besluit stemden D66 en Duurstede voor Democratie tegen. D66 omdat het info had gemist over de financiën, omdat een fractieassistent bij een besloten vergadering recent de deur was gewezen. DVD was tegen omdat de eigenaar een inwoner van Wijk is en dat moet zwaar wegen.

De al jaren leegstaande Vikinghal gaat plat om plaats te maken voor nieuwbouw voor de Lidl met appartementen
advertentie
advertentie