Misha van der Hoef: ,,Als je een creatief idee hebt: niet twijfelen maar doen"
Misha van der Hoef: ,,Als je een creatief idee hebt: niet twijfelen maar doen" John Beringen

Muziek met knipoog naar Wijk bij Duurstede

20 april 2022 om 12:50 Muziek

WIJK BIJ DUURSTEDE Songs waar de Wijkse cultuur soms zijdelings in is te bespeuren maar soms ook de rode draad vormt. Het klinkt als een ode die alleen maar gebracht kan worden door iemand die geboren en getogen is in Wijk bij Duurstede. We hebben het over de jeugdige artiest Misha van der Hoef wiens single ‘Wijk bij Duurstede’ binnenkort is te beluisteren via o.a. Spotify en iTunes en die Wijk bij Duurstede zijn ‘thuis in het kwadraat’ noemt.

door John Beringen

,,Vanaf mijn 16e was ik al bezig met teksten schrijven”, laat hij weten. Ik maak eerst een tekst om er vervolgens een melodie bij te bedenken. Met behulp van een mini-keybord voeg ik de begeleidende muziek toe.” 

WIJKSE THEMA’S ,,De song ‘Wijk bij Duurstede’ gaat uiteraard over deze plaats”, gaat hij verder. ,,Nu probeer ik altijd wat mee te geven wat een beetje tot nadenken stemt. In ‘Wijk bij Duurstede’ komen zaken aan de orde waar jongeren tegenaan lopen als onder andere opleiding, een baan en een eigen huis. Kortom: sociaal-maatschappelijke kwesties die betrekking hebben op opgroeien in Wijk bij Duurstede. En in al mijn songs worden dingen aangestipt die alleen een rasechte Wijkenaar zal snappen.” Dit laatste zegt hij met een brede grijns.

GENRE Zijn werk valt niet echt te plaatsen in een bepaald genre. ,,Het is een beetje van alles wat”, merkt hij daarover op. Bij de ene song moet je een beetje aan Punk denken, maar ook kan je verschillende pop-varianten herkennen. Ik hou ook van experimenteren; zo heb ik bijvoorbeeld een stuk hiphop geschreven met een rockgitaar. Dat zal voor muziekliefhebbers wat vreemd overkomen, maar je kunt zo toch iets heel moois en aparts maken. Ik wil maar zeggen dat ik mij niet blind staar op uitsluitend de geijkte wegen. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met iets op culinair gebied. Als je in de keuken aan de slag gaat, krijg je soms ook invallen om een keer iets heel aparts te maken. Dan heb je vaak ook de gedachte waarin je je afvraagt of het wel zal smaken. En dan ontdek je dat je een heerlijk recept hebt ontwikkeld. Natuurlijk gebeurt dan ook het omgekeerde: dat iets helemaal niet lekker is, maar als je een idee krijgt, moet je dat ook gewoon uitvoeren. Als je van tevoren al gaat denken dat het waarschijnlijk niets zal worden, dan kom je nooit verder.” 

EEN HEEL ALBUM Het nummer ‘Wijk bij Duurstede’ maakt deel uit van het album ‘Dysthymie’ dat komende zomer zal verschijnen. ,,Daar ben ik momenteel nog druk mee bezig, maar ik kan wel alvast verklappen dat het een productie is die men als gevarieerd zal aanmerken.” Het opnemen en monteren doet hij helemaal alleen. Is dat niet heel intensief werk? Misha: ,,Ja en nee; ik werk als editor voor een productiebedrijf dat beeldmateriaal levert aan RTL. Dan krijg je bijvoorbeeld een opdracht voor een stukje film dat maximaal twee minuten mag duren. Het komt voor dat je bijna aan de drie minuten zit als je er alles in stopt wat de revue moet passeren. Dan moet je echt met de kaasschaaf aan de gang. Met muziek werkt dat ook zo; maar het geeft iedere keer veel voldoening als het uiteindelijk is zoals het moet zijn.” 

OPTREDEN Over de vraag of hij ook optredens overweegt, moet hij even denken. ,,Dat zou ik wel zien zitten”, reageert hij. ,,Het zal dan wel zo worden opgezet dat een disk-jockey de muziek start en ik zing. Het gaat dus niet om een band. Maar goed: dat is allemaal nog toekomstmuziek; een heel toepasselijke term trouwens. Het hangt er ook vanaf hoe de single en het album ontvangen gaan worden.”  

advertentie
advertentie