Liesbeth Scherpenzeel met Bo
Liesbeth Scherpenzeel met Bo Rosa Hardeman

Liesbeth Scherpenzeel kraamde bij moeder en nu bij dochter

16 april 2022 om 11:59 Mensen

WIJK BIJ DUURSTEDE Kraamzuster Liesbeth Scherpenzeel kraamde 32 jaar geleden bij Rosa Hardeman. Op 12 april kreeg haar dochter Eline een dochter en voor het eerst kraamt Liesbeth bij een babymoeder waar ze vroeger heeft gekraamd. Een bijzondere tijd voor alle drie.

door Ali van Vemde

Rosa Hardeman vertelt dat haar dochter Eline Zumbrink werd geboren op 28 september 1989. „Liesbeth was toen onze kraamzuster. Een lievere zuster had ik me niet kunnen wensen.” In het plakboek van de kraamzuster, met daarin foto’s van de eerste 100 baby’s, is te zien dat Eline baby  nummer 97 was. Op 12 april werd Bo geboren. Haar trotse ouders Eline en Rik van der Mispel noemden haar Bo Anne-Rosalie van der Mispel. Zij werd vernoemd naar de beide oma’s en die zijn daar natuurlijk erg trots op.

Liesbeth Scherpenzeel werkt bij Kraamzorg XL en is 36 jaar kraamverzorgster. „Vaders waren in die tijd maar twee dagen vrij, één dag voor de bevalling en één dag om de baby aan te geven. Dat is nu anders. De uren van de kraamzorg zijn flink minder geworden. Van 8.00 tot 18.00 uur was je in het gezin, de laatste twee dagen had je dan een halve dag. Van de 64 uur toen zijn dat er nu nog maar 49.” Ook hier is het digitale tijdperk terug te zien. „Er werden mondelinge afspraken gemaakt en we hadden één templijst in te vullen. Nu gaat alles digitaal en ouders en verloskundige kunnen meekijken.” De tijd dat de kraamhulp voor een bevalling ‘s nachts met een taxi, vader of buurman werd opgehaald en thuisgebracht is niet meer. Nu rijden we er met de auto zelf heen.”

Voor kraamzuster Liesbeth Scherpenzeel is dit heel bijzonder. Zij ziet nog meer verschillen met 32 jaar geleden. „De luiers waren toen van katoen die je zelf moest vouwen en dan eerst met de hand moest spoelen en op 90? wassen. Nu gebruiken we weggooiluiers, al komen de voorgevormde stoffen luiers weer een beetje in omdat dat beter is voor het milieu. Bij stuwing maakten we 30 jaar geleden nog een BH van een luier en twee navelbandjes met spelden. Nu is dat gewoon een BH. Wat ook anders is, is dat de baby eerst een paar theelepeltjes glucosewater kreeg en daarna pas de borst. Nu krijgt de baby gelijk de borst. Na de bevalling werd de moeder op bed gewassen, pas na de eerste dagen mocht ze onder de douche. Nu gaan ze gelijk onder de douche.”

Het worden mooie kraamdagen waarbij veel herinneringen zullen worden gedeeld. Een mooie start voor Bo!

Liesbeth met de broer van Eline, Erik
Baby Eline Zumbrink
advertentie
advertentie