Hans Marchal waar de 1250 woningen van De Geer III moeten worden gebouwd
Hans Marchal waar de 1250 woningen van De Geer III moeten worden gebouwd Kuun Jenniskens

Marchal vestigt voor 1000 woningen de hoop op U10

18 juni 2018 om 15:30 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Eind mei leek Wijk met plannen voor 1000 woningen bij De Geer III te moeten wachten tot 2021. Inmiddels blijkt dat er via netwerk U10 misschien dit najaar al helderheid komt.

Kuun Jenniskens

PROVINCIE Even dreigde het mis te gaan, toen de provincie een brief stuurde waarin stond dat Wijk tot 2021 moest wachten met de vraag voor 1000 woningen extra in De Geer III. Voor wethouder Hans Marchal (PCG) was dit aanleiding een stevige brief terug te sturen. Daarin zei hij dat de reden die de provincie gaf - namelijk dat deze 1000 woningen tot 5 minuten extra wachttijd bij de oprit van de A12 zouden leiden - niet acceptabel vond. Hans Marchal tegenover ‘t Groentje: ,,Als dit de redenatie is, dan kan er de komende jaren in de stad Utrecht geen enkele woning worden gebouwd. Ik vind dat je mobiliteit niet boven vitaliteit mag stellen. Wij hebben deze woningen echt nodig om onze voorzieningen op peil te houden.” De wethouder hield vervolgens een pleidooi tijdens een provinciale commissievergadering, en sprak samen met burgemeester Poppens met gedeputeerde Pim van den Berg (Ruimtelijke Ordening) en Dennis Straat (Mobiliteit).

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 11 juni deed de gedeputeerde de toezegging dat Wijk in beeld komt in het eerste kwartaal van 2019. Dan is helder wat er binnenstedelijk kan worden gebouwd. Vanaf dat moment wordt gekeken wat buiten de rode contour (dat is een denkbeeldige lijn om woonkernen waarbuiten niet mag worden gebouwd) aan bouwopgaven mogelijk is. Omdat De Geer III buiten de rode contour valt, wordt het dan meegenomen.

NETWERK U10 Maar volgens Marchal gloren er meer kansen aan de horizon. Ook binnen netwerk U10 kijkt men naar woningbouw. Hans Marchal laat weten dat in het concept dat er nu ligt, U10 bij Wijk meer woningen intekent dan de gevraagde 1250. Marchal: “Volgende week spreken we hierover aan de bestuurstafel en het concept ziet er voor Wijk niet slecht uit. Binnen U10 bepaalt men samen waar woningen kunnen komen. Dit najaar krijgt dit een definitieve vorm. De provincie heeft gezegd deze afspraken te respecteren. Dus als we er binnen U10 goed uitkomen, hebben we na de zomer een heel ander gesprek met de gedeputeerde dan afgelopen week.”

advertentie
advertentie