Hulp bij vragen over geld, wonen en het opstellen van een ouderschapsplan
Hulp bij vragen over geld, wonen en het opstellen van een ouderschapsplan Ali van Vemde

Startpunt Scheiden officieel geopend

8 april 2022 om 07:51 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Het Startpunt Scheiden is na een aanloopfase van drie maanden officieel geopend. Op donderdag 7 april overhandigde wethouder Wil Kosterman daarvoor een bord met daarop het logo. Zij gaf dat aan Anita Meun, de spil van het startpunt.

„De afgelopen maanden hebben er al drie stellen en twaalf scheidende mannen en vrouwen contact gezocht”, vertelt Anita Meun. „Zij waren van plan te scheiden of zaten zelfs al ver in de scheiding. Ze kwamen met vragen over wonen, geld en het opstellen van een ouderschapsplan. Ik heb ze daarbij zo goed mogelijk geholpen. Drie van hen heb ik doorverwezen naar een mediator, omdat er meer nodig was dan ik kon bieden.” 

LUISTEREND OOR Het Startpunt Scheiden geeft gratis informatie en advies. Hier vinden mensen een luisterend oor en hulp voor hun vragen. Er is er veel aandacht voor het eigen verhaal. „Hierdoor ontstaat rust. In gezinnen is dat heel fijn voor de kinderen.” Maar Anita Meun helpt mensen ook door eerlijk te zijn. „Een van de vrouwen die bij mij kwam vertelde dat ze ook terecht kon bij familie en vrienden. Maar die zeiden niet altijd eerlijk waar het op stond, wat ook begrijpelijk is. Ik hield haar wel die spiegel voor. Als haar houding niet helpend was, zei ik dat tegen haar. Dat waardeerde ze enorm.”

Wethouder Wil Kosterman vindt het mooi om te zien dat het Startpunt Scheiden duidelijk een functie heeft in de gemeente. „Veel stellen, getrouwd of ongetrouwd, gaan goed uit elkaar. Maar soms gaat het heel moeilijk. Dan merken mensen dat ze vastlopen en niet meer tot elkaar kunnen komen. Door haar rol als onafhankelijke buitenstaander kan Anita veel betekenen in het scheidingsproces. En ze kan doorverwijzen naar een psycholoog, mediator of advocaat als dat nodig is. Dat helpt partners, getrouwd of ongetrouwd, op een goede manier uit elkaar te gaan. Wat zeker heel belangrijk is als er kinderen zijn.”

WAAROM STARTPUNT SCHEIDEN? Het Startpunt Scheiden is een idee van D66 en VVD, ondersteund door de gemeenteraad. Zij willen de situatie van kinderen van gescheiden ouders verbeteren. Vaak ontstaat hieruit (later) problematiek. Door hier eerder oog voor te hebben zijn de kinderen en ouders beter af. Het Startpunt Scheiden is er voor inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede en is onderdeel van Stichting Binding. Stichting Binding werkt hierin samen met verschillende organisaties, zoals huisartsen, sociaal raadslieden en het juridisch loket. Neem contact op per mail via startpuntscheiden@stichting-binding.nl of telefonisch via 0343 473 070. Of kijk op https://www.stichting-binding.nl/startpuntscheiden 

advertentie
advertentie