Gerda van Berkel (Verbonden Buurt) en Ineke Mondriaan (Wijks Atelier) over Kunst door de Brievenbus
Gerda van Berkel (Verbonden Buurt) en Ineke Mondriaan (Wijks Atelier) over Kunst door de Brievenbus Ali van Vemde

Kunst door de Brievenbus

29 maart 2022 om 11:19 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Iedere twee weken thuis een brief ontvangen met daarin een opdrachtje. Niet te moeilijk, want de opdrachtjes kunnen worden uitgevoerd met spullen die je in huis hebt. Van het resultaat stuur je een foto. Van de gemaakte kunstwerkjes wordt een (online) expositie gemaakt. ‘Kunst door de Brievenbus’ is een initiatief van het Wijks Atelier samen met Verbonden Buurt van Stichting Binding.

door Ali van Vemde

Het project is ontstaan in Coronatijd in de Achterhoek voor mensen die meer contact zouden willen met andere mensen en iets omhanden wilden hebben. Het werd zo’n succes dat het idee landelijk is verspreid. Het  ’Lang Leve Kunstfonds’ heeft daarop besloten een jaar lang subsidie te geven. Dat houdt in dat iedereen gratis mee kan doen. 

KUNSTWERKEN De deelnemers krijgen in twaalf weken zes kunstzinnige opdrachten, die zijn gemaakt door kunstenaars. Het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt gemaakt met wat thuis voorhanden is. Denk bijvoorbeeld aan kleurpotloden, een verfdoos, spullen uit de keukenla of afvalmaterialen. Iedereen mag zijn eigen draai geven aan de opdracht, op ieder niveau. 

FOTO OPSTUREN Het gaat er vooral om op een laagdrempelige manier creatief bezig te zijn. Als de opdracht is volbracht maakt de deelnemer een foto die moet worden opgestuurd naar kunstdoordebrievenbus@wijksatelier.nl Als de foto is verstuurd zal een korte reactie worden gegeven en van alle kunstwerken wordt een kleine expositie gemaakt die ook online te zien zal zijn.

CONTACTEN Niet alleen is het leuk om mee te doen, maar ook is het een fijne manier om creatief bezig te zijn met de gerichte opdrachtjes. Hoe uitvoering wordt gegeven aan de opdracht bepaalt de deelnemer helemaal zelf. Daarnaast is het dé manier om contacten te leggen of te verbeteren. Leen bijvoorbeeld viltstiften bij de buren of de verfdoos van je kleinkind. Of als het lastig is om de foto te maken en per e-mail te versturen, vraag dan of de buurvrouw even helpt. Zo is het project, naast het bezig zijn, ook een andere manier om contact te maken. En het is natuurlijk leuk om, als de foto is ingestuurd, een reactie te ontvangen over je werk.

INSCHRIJVEN Vrijwilligers bij Wijks Atelier zorgen voor de verzending van de opdrachten en geven een reactie als de foto van het gemaakte werk is ontvangen. Het is de bedoeling dat de gemaakte werkjes goed worden bewaard, zodat er na afloop een kleine expositie kan worden gehouden bij het Wijks Atelier. Zo kunnen de deelnemers ook elkaars werk bewonderen. Iedereen tussen de 18 en 98 jaar kan meedoen. Een jaar lang zal ‘Kunst door de brievenbus’ in blokken van drie maanden plaatsvinden. Het eerste blok wordt gestart vanaf half april. Na de zomer volgt dan het volgende blok. 

Wil je meedoen, of eventueel bij een volgend blok, mail dan naar bovenstaand e-mailadres. Wijks Atelier noteert de inschrijving en houdt de belangstellenden op de hoogte. Zie ook www.wijksatelier.nl 

advertentie
advertentie