In de raadszaal ging het soms hard aan toe in Wijk de afgelopen jaren. Dat moet anders, werd dinsdag door tijdens het duidingsgesprek gezegd.
In de raadszaal ging het soms hard aan toe in Wijk de afgelopen jaren. Dat moet anders, werd dinsdag door tijdens het duidingsgesprek gezegd. Kuun Jenniskens

Raad wil meer samen, minder tegen elkaar

24 maart 2022 om 10:29 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE De gemeenteraad van Wijk bij Duurstede wil de afgelopen vier jaar graag achter haar laten, waarin de fracties elkaar vaak tegen de haren instreken en politici geregeld tegenover elkaar kwamen te staan in debatten. SamenWerkt, de partij met het initiatief in de formatie, wil graag zoveel mogelijk partijen in de coalitie. Dit werd duidelijk tijdens het duidingsgesprek afgelopen dinsdag.

door Agnes Corbeij

Het duidingsgesprek moet de eerste stap zijn naar meer samenwerking en minder gevechten in de gemeenteraad. Alle partijen waren het erover eens dat de raad de komende vier jaar anders moet functioneren dan de afgelopen periode. Met 10 zetels in de coalitie en 9 in de oppositie was de spanning vaak hoog. De Bruin van PCG verwoordde het als volgt: ,,Het was niet altijd fijn de afgelopen vier jaar. We moeten weer goed in gesprek met de burger en met elkaar.”

NIKS VOORGEKOOKT Het doel van het openbare duidingsgesprek was om in alle openheid en transparantie te overleggen wat volgens de raadsfracties het beste is voor Wijk bij Duurstede. Daarbij benadrukte Wil Kosterman, fractievoorzitter van grote winnaar SamenWerkt, dat er geen achterkamertjespolitiek plaatsvindt. ,,Er zijn deze week geen telefoontjes geweest naar partijen waarmee SamenWerkt graag zou samenwerken. Er wordt niks voorgekookt.”

We blijven kritisch en hard, maar altijd met een glimlach

Kosterman gaf ook aan het liefst een raadsbreed akkoord te willen, in plaats van een akkoord dat door een nipte meerderheid wordt onderschreven. Daar sloot Bart van Asperdt van D66 bij aan. ,,Wij zien ook het liefst een zo raadsbreed mogelijk akkoord. Laten we niet op voorhand de ander dwingen iets te doen wat de partij niet wil.” Niet alle partijen waren enthousiast over een raadsbreed akkoord. Migchels van het CDA vindt het ‘niet per se nodig’ en Brouwer van de SP zei er niet voor te zijn. ,,We blijven kritisch en hard, maar altijd met een glimlach.”

NIET GESTEMD Ook de relatief lage opkomst bij de verkiezingen was onderwerp van gesprek. Plaatsman van Burgerbelangen: ,,Ook de mensen die niet gestemd hebben, behoren tot onze achterban. Het is onze taak als raad om de kloof te verkleinen.” Om dat voor elkaar te krijgen suggereerde Brouwer van de SP een ander vergadermodel: ,,Laten we meer vergaderen op de inhoud, met commissievergaderingen bijvoorbeeld.”

Frances Place van de nieuwe partij Duurstede voor Democratie sloot daarbij aan. ,,Wij gaan onze zetel inzetten om een bijdrage te leveren aan burgerparticipatie. We zijn voor focus op integriteit en transparantie. We zijn voorstander van het model waarbij eerst aan beeldvorming, dan aan oordeelvorming en pas als laatst aan besluitvorming gedaan wordt.”

Het is vooral de cultuur die veranderd moet worden en dat is aan onszelf.

VERGADERMODEL Dit BOB-model was eerder ter sprake gekomen het afgelopen jaar. Ook andere partijen zeiden voorstander te zijn van een ander vergadermodel, zoals D66 en de VVD. Migchels van CDA was hier kritisch over. ,,Klamp je niet teveel vast aan het veranderen van de structuur. Het is vooral de cultuur die veranderd moet worden en dat is aan onszelf. We moeten elkaar weer gaan bevragen als dorpsoudsten. In welke structuur dan ook.”   

Tijdens het duidingsgesprek klonken mooie verzoenende woorden. De komende tijd moet blijken of deze ook ten uitvoer gebracht kunnen worden tijdens de formatie van een coalitie. Informateurs De Lange en Boelhouwer, beiden uit de stal van SamenWerkt, gaan in gesprek met de andere partijen.

advertentie
advertentie