Chauffeur Henk naast de bus van Kassing waarmee hij Oekraïense vluchtelingen ophaalde.
Chauffeur Henk naast de bus van Kassing waarmee hij Oekraïense vluchtelingen ophaalde. Kassing

Kassing uit Bunnik haalde vluchtelingen uit Oekraïne

17 maart 2022 om 09:10 Maatschappelijk

BUNNIK Chauffeurs van het Bunnikse touringcarbedrijf Kassing hebben de afgelopen week speelgoed en kleding naar de grens van Polen met Oekraïne gebracht en tientallen Oekraïense vrouwen en kinderen mee terug genomen. Op het terrein van Kassing De Raaphof, naast de oprit naar de A12, werd gistermiddag een tussenstop gehouden. 

door Agnes Corbeij

Daar werd de chauffeur afgewisseld, omdat hij volgens de arbeidstijdenwet niet verder mocht rijden. Vervolgens werden de vluchtelingen verder gebracht naar Beesd, waar gastgezinnen geregeld waren door vrijwilligers. Lambert Kassing: ,,We werden gebeld door Mathilda Verbeek uit Nijmegen. Zij heeft de actie opgezet met haar moeder en was op zoek naar een busmaatschappij.”

LIJNDIENST Kassing zette een bus en drie chauffeurs in, zonder rekening te sturen. ,,We hebben jarenlang iedere week naar Warschau gereden, we hebben een lijndienst gehad. Een van de chauffeurs, Hans Hummels, is al jaren met pensioen, maar heeft de route vaak gereden en heeft al zijn papieren nog. Wij wilde graag bijdragen.”


De bus van Kassing haalde Oekraïense vluchtelingen op - Kassing

Ook Michael Jansen, hoofd busreparaties bij Kassing en ook chauffeur, wilde meerijden. Lambert Kassing: ,,Hij heeft een Poolse vrouw, Paula. Zij ging mee als tolk.” Omroep Gelderland reed mee met de bus en hield een liveblog bij.  

GOEDE BANEN In Nederland nam een derde chauffeur, Henk, het stuur over voor het laatste stuk van Bunnik naar Beesd. Lambert Kassing: ,,Allemaal vrouwen en kinderen zaten in de bus. Gynaecologen, Rechters, kantoorbedienden, allemaal hadden ze goede banen daar. En de mannen moesten in Oekraïne blijven.” 

Het ophalen van vluchtelingen verloopt niet per se soepel, aldus Kassing. ,,Oekraïners kennen Nederland niet en willen hier niet direct naartoe. Onze chauffeurs en de vrijwilligers hebben eerst moeten uitleggen wat Nederland is. Ze moeten ze bijna overtuigen om mee te gaan. Er staat ook geen vluchtelingenwerk daar aan de grens ofzo, er staan daar ook kinderen alleen. De verantwoordelijkheid om zo’n kind mee te nemen ligt dan bij onze chauffeurs. Dat is nogal wat.”


Op het terrein van De Raaphof in Bunnik maakte de bus een tussenstop voordat ze bus verder reed naar Beesd.  - Kassing

ONDERDAK Deze actie was in principe eenmalig, maar Kassing sluit niet uit dat er vaker bussen die kant op zullen gaan. ,,Als iemand iets wil, de deur staat open bij ons.” Dat geldt ook voor het verlenen van onderdak, mocht dat nodig zijn. ,,We hebben wel een schuur leeg staan die in drie dagen tijd verbouwd kan worden tot dertig kamers. Jan Snel zit op ons terrein, die heeft woonunits staan. Dat hebben we bij de gemeente aangegeven.”   

De bus van Kassing haalde Oekraïense vluchtelingen op
Op het terrein van De Raaphof in Bunnik maakte de bus een tussenstop voordat ze bus verder reed naar Beesd.
advertentie
advertentie