Afbeelding
Kuun Jenniskens
column

Vrije democratie, vrije pers; koester dat

14 maart 2022 om 12:23 Opinie

De aanval op Oekraïne doet ons beseffen dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat veel wereldburgers niet in een vrije democratie leven. In andere landen wagen mensen hun leven door oppositie te voeren. Ze worden gevangen gezet of simpelweg geliquideerd omdat ze een ander geluid willen laten horen.  

In ons land hebben wij die vrijheid, we leven in een democratie. En toch wordt dit jaar een lagere opkomst verwacht bij de gemeenteraadsverkiezingen. De Nationale Jeugdraad is zelfs bang dat de stem van de jeugd verloren gaat. ‘Zij gooien massaal hun stempas bij het oud papier’, stond in het persbericht. Hoe valt dat te rijmen? 

Wij leven in een democratie. Maak daar gebruik van. Ga stemmen. 

Vrije pers, nog zoiets waar mensen in veel landen hun leven voor wagen. Onafhankelijke journalistiek. Zelf bepalen waarover je schrijft. Daar worden ze ervoor opgepakt, worden vliegtuigen voor omgedraaid. Wij hebben het wel. Maak er gebruik van. Lees een goede krant, waar mensen werken die ieder feit checken. Zij geven duiding. Koester dat. 

Ook lokaal. Zeker, lokale media hebben het niet makkelijk en er zijn steeds meer gemeenten waarin de gemeenteraad nauwelijks gecontroleerd wordt door de media. Maar hier gebeurt het nog wel. Ondersteun dat. Door er gebruik van te maken. Laat je informeren over de verkiezingsboodschap van de verschillende partijen. 

En ga stemmen.  

Agnes Corbeij

Journalist Bunniks Nieuws, Houtens Nieuws, De Nieuwsbode

advertentie
advertentie