Afbeelding
Kuun Jenniskens

Raad stelt geld beschikbaar voor opvang vluchtelingen Oekraïne

11 maart 2022 om 18:17 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE De Wijkse gemeenteraad heeft een extra raadsvergadering moeten inlassen om krediet vrij te maken voor de opvang van vluchtelingen. De vergadering begon met 1 minuut stilte om slachtoffers van de oorlog in de Oekraïne te gedenken. Inmiddels zijn de eerste vluchtelingen in de gemeente gearriveerd.

door Kuun Jenniskens

Burgemeester Iris Meerts vertelde bij aanvang van de vergadering dat ze lid was geworden van Mayors for Peace; wereldwijd tekenden al 8000 burgemeesters voor een kernwapenvrije wereld. 

Meerts zei vervolgens dat Wijk bij Duurstede inmiddels haar eerste vluchtelingen heeft verwelkomd. ,,Ook vanuit de Veiligheidsregio wordt een beroep gedaan op Wijk. Vanavond moeten we een besluit nemen over de kosten.”

KREDIET VAN 1 TON De gemeenteraad werd gevraagd 100.000 euro vrij te maken voor ondersteuning en opvang van de voor de oorlog gevluchte inwoners van de Oekraïne. Dit is nog maar fase 1. Het krediet wordt aan noodopvang besteed. 

GOEDE NOODOPVANG EERSTE ZORG Hoe de noodopvang plaatsvindt is nog niet precies uitgewerkt, maar dit bleek voor de raadsfracties geen probleem. Er ligt tenslotte een toezegging van de rijksoverheid dat deze kosten later door het rijk worden terugbetaald. De hele gemeenteraad stemde - volmondig en van harte - voor dit voorstel. Voor meer definitieve opvang zal op een later moment een raadsvoorstel volgen. 

GROTE GROEP MENSEN AAN HET WERK De burgemeester zei dat op dit moment een grote groep mensen vanuit het gemeentehuis, stichting Binding, woningbouwcorporaties, de kerken en particulieren ongelooflijk hard aan het werk zijn om goede opvang te realiseren. 

GEEN STRETCHERS Burgemeester Meerts: ,,Met de crisisorganisatie zijn we heel ver met het inventariseren van mogelijke plekken, zowel van publiek als privé eigendom. Daarbij schuwen we niet ‘out of the box’ te denken. We zijn vooral bezig voor de iets langere termijn, want we zien niet zoveel heil in stretchers in sporthal de Mariënhof. We willen liever een iets menswaardiger zachte landing geven aan mensen.”

advertentie
advertentie