Wethouder Wil Kosterman pleit voor acceptatie
Wethouder Wil Kosterman pleit voor acceptatie Ali van Vemde

Kick-off bijeenkomst LHBTI+

8 maart 2022 om 13:11 Maatschappelijk

„Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”

WIJK BIJ DUURSTEDE In een volle zaal bij De Veldpoort Eten en Drinken vond vrijdag 4 maart de officiële kick-off bijeenkomst plaats van de Regenboogwerkgroep. Wethouder Wil Kosterman deed de aftrap en liet duidelijk geëmotioneerd weten dat het echt niet kan dat LHBTI+ personen nog steeds niet door iedereen worden geaccepteerd. „In Wijk bij Duurstede moet je kunnen zijn wie je bent en mag je houden van wie je wil. Daar gaan we ons voor inzetten.”

door Ali van Vemde

Gerie Knetsch opende de bijeenkomst met haar persoonlijke verhaal. „Aan mijn moeder durfde ik het niet te vertellen. Toen ik het eindelijk durfde bleek dat ze het allang wist. Toch wordt er op straat en bij buurtbewoners nog steeds homo geroepen.” Seksuele diversiteit en genderdiversiteit lijken wel steeds meer te woden geaccepteerd, maar vaak is dat ook schijntolerantie. Door hier aandacht aan te blijven geven en het bespreekbaar te maken, moet iedereen zich veilig kunnen voelen.

De gemeente heeft de wettelijke plicht om discriminatie, uitsluiting en onwenselijk gedrag tegen te gaan. In 2018 is het Regenboogstembusakkoord ondertekend, waarin politieke partijen zich inzetten voor verbetering van de positie van LHBTI+ personen. Hieruit is de Regenboogwerkgroep voortgekomen, bestaande uit inwoners, een beleidsambtenaar van de gemeente en een jongerengroep. Ook scholen in het basis- en voortgezet onderwijs zijn wettelijk verplicht om te zorgen voor veiligheid en acceptatie.

De werkgroep wil vooral de zichtbaarheid en profilering vergroten van Wijk als inclusieve gemeente. Wil je er meer over weten? Kijk dan op www.wijkbijduurstede.nl/LHBTI of op Facebook regenboogwbd. Zit je met vragen, heb je opmerkingen of ideeën, stuur dan een e-mail naar regenboogwerkgroep@gmail.com

advertentie
advertentie