Brandweerkazerne Langbroek Cothen, met als specialisatie 'rietkappen'
Brandweerkazerne Langbroek Cothen, met als specialisatie 'rietkappen' Kuun Jenniskens

Wijk is veilig, zeggen cijfers

13 juni 2018 om 11:27 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Politie, brandweer en burgemeester Poppens hebben de gemeenteraad bijgepraat over veiligheid. Voor de politie zijn alcohol-en drugsgebruik speerpunten. De brandweer zoekt nog vrijwilligers.

Kuun Jenniskens

Brandweervrijwilligers zijn erg welkom, ook al zegt Niels Roelofsen namens de brandweer dat de aantallen wel op niveau zijn. ,,Maar je moet vooruit kijken, omdat mensen vanwege hun leeftijd gaan stoppen. Overdag wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden omdat veel mensen in Utrecht werken. Je kunt alleen bij de brandweer als je in Wijk bij Duurstede werkt. Dus de spoeling wordt dunner.”

DUIKTEAM De Veiligheidsregio (VRU) kent 7 duikteams, waarvan er 1 in Wijk is gevestigd. ,,We kunnen nog duikers gebruiken”, zegt burgemeester Poppens. ,,Hier moeten structureel mensen bij komen”. Burgemeester legt uit dat hij graag specialisaties wil. ,,Vanwege het duikteam is Wijk een relatief grote post. We hebben ook een ander specialisme en dat is de natuurblusser voor uiterwaarden en scheepsbranden. Dat komt omdat we een waterrijk gebied zijn.” Verder is de post Cothen en Langbroek gespecialiseerd in het blussen van woningen met rietkappen.

EVENEMENTEN Het aantal evenementen neemt toe, dat lijkt een aanhoudende trend. Ook daar moet meer aandacht heen vanuit de VRU en gemeente om vergunningen te toetsen op veiligheid. Burgemeester: ,,Sinds het Monstertruckdrama geven we vergunningen niet meer vanzelfsprekend elk jaar af, maar bekijken we de situatie steeds opnieuw.” Hetzelfde geldt voor bouwaanvragen, nu de economie aantrekt moet ook daar steeds vaker naar veiligheidsaspecten worden gekeken. De burgemeester zegt dat hij het zwaar laat wegen of hulpdiensten een gebouw goed kunnen bereiken.

AED De brandweer heeft een breed takenpakket. Met hun AED blijken ze, aldus de burgemeester, steeds als eerste ter plaatse te zijn. ,,Ook al hebben we een goed vrijwilligersnetwerk die hier ook voor klaarstaat." Niels Roelofsen: ,,De brandweer heeft hier echt een toegevoegde waarde. Zo heeft in Cothen een jongen het laatst op een voetbalveld overleefd, dankzij de inzet van de brandweer.” De VRU weet niet zeker, omdat het veel inzet kost, of dit nog wel een brandweertaak blijft.

NIEUW CENTRUM Burgemeester Tjapko Poppens is blij met het nieuwe Veiligheidsinformatiecentrum van de VRU. Zo was er 1,5 jaar geleden geen expertise op het gemeentehuis toen de Schapenmarkt in Langbroek tijdens een hittegolf plaatsvond. ,,Nu met het Veiligheidsinformatiecentrum hebben we die expertise wel. Zij volgen allerlei ontwikkelingen, ook in relatie tot het weer - zoals code rood. Zij matchen dit met evenementen in VRU gemeenten en gaan die gemeenten actief bellen met advies.”

POLITIE Voor 2018 hanteert de politie woninginbraken en bestrijding van alcoholisme en drugs als speerpunten. In Wijk lijkt het goed te zijn gesteld met de veiligheid, aldus de burgemeester. Wijk staat in de Top 3 van de veiligste gemeenten van Midden Nederland (49 gemeenten). Dit gaat over alle aangiften - dus ook zakkenrollen en fietsendiefstal. De gemeente stuurt strak op overlastgevende criminele personen - bijvoorbeeld door te korten op hun uitkering. ,,Gevolg is dat mensen Wijk uitvluchten, of dat ze hun gedrag aanpassen.”

INWONERS Inwoners letten goed mee op. Burgernet kent over de 3000 deelnemers, daarnaast zijn er 14 Whatsapp buurtpreventiegroepen, en in het buitengebied is een actieve burgerwacht. Poppens: ,,Die voorkomt veel situaties omdat mensen met verdacht gedrag direct worden aangesproken.”

TOP 3 Op nummer 1 staan vernielingen, op 2 autokraken en op 3 woninginbraken - dit laatste wordt historisch laag genoemd, geen gemeente die dit haalt. Dat de coalitie op aandringen van VVD met camerabewaking aan de slag gaat, roept zeker bij oppositiepartijen vragen op. Het CDA wil weten of dit wel nodig is, gezien deze cijfers? Burgemeester Poppens lijkt niet overtuigt en zegt dat nummerplaatherkenning nu via politiewagens verloopt. Op deze manier kost het de gemeente niks. De politie legt uit in 2017 3 grote controles te hebben gedaan, per controle kost dat 6 man personeel. Daar kwamen wel hits uit, vooral mensen met een openstaande boete. Sybren van der Velden (VVD) verdedigt zijn idee: ,,Met vaste camera's vragen controles dus niet langer om extra politiecapaciteit. De politie wordt alleen ingezet als er een hit komt.” De politie vult aan dat camerabewaking een 24 uurs dekking garandeert. De politie merkt op dat steeds meer aandacht en tijd gaat naar mensen met verward gedrag.

BELEID Na de zomer komen een nieuw Regionaal Risicoprofiel en een nieuw Integraal veiligheidsplan (IVP) naar de gemeenteraad.

advertentie
advertentie