Afbeelding
Ali van Vemde

Langbroek heeft een prachtig kunstwerkbankje

27 februari 2022 om 08:30 Overig

LANGBROEK Aan de Langbroekerdijk bij huisnummer A83 onthulde wethouder Henk Vreeswijk vrijdag een bijzonder bankje. Het is een plaatstalen kunstwerkbankje, dat André van Zwieten, stadsdichter en grafisch vormgever, ontwierp. De gemeente Wijk bij Duurstede schenkt dit bankje aan de Langbroekers. Het is de symbolische afsluiting van het project Langbroekerdijk. Eind 2020 - begin 2021 ging de Langbroekerdijk namelijk op de schop voor groot onderhoud. Bij onthulling hielden de wethouder en stadsdichter een korte toespraak.

RUSTPUNT In de puntige rugleuning zijn allemaal kastelen en ridderhofsteden te herkennen. Deze liggen in de directe omgeving van Langbroek. In de zitting van het bankje staat een stadsgedicht gegraveerd. Wethouder Henk Vreeswijk: ,,Door dit alles verwijst het bankje naar de rijke geschiedenis van Langbroek. Vroeger stond hier een simpel gemeentebankje, maar nu is het een mooi rustpunt. Iets waar de Langbroekers trots op kunnen zijn!” André van Zwieten noemt het bankje ‘een nieuw buitenplaatsje’. Bij het bankje staat ook een bijzondere ‘bonsai-lantaarn’. Hier lijkt een tak uit de plaatstalen lantaarnpaal te groeien.

VERLENGING André van Zwieten is al acht jaar stadsdichter. In die jaren heeft hij bijna 60 stadsgedichten gemaakt voor verschillende, bijzondere gebeurtenissen. Het college van B&W besloot laatst om zijn erefunctie met twee jaar te verlengen. Door corona zijn een paar projecten namelijk niet doorgegaan. Ook kreeg de stadsdichter door de coronamaatregelen weinig kans om nieuwe stadsgedichten te presenteren.

André van Zwieten is nu in elk geval stadsdichter tot 31 december 2023. In de tussentijd kijkt hij of er in onze gemeente een goede opvolger te vinden is. Hij doet dat samen met de cultuurcoach Bo Hendriksen.

Afbeelding
Kunstbankje in Langbroek
advertentie
advertentie