Peter, Carola en Ewout van Rooijen openen 't Zuivelhuysje
Peter, Carola en Ewout van Rooijen openen 't Zuivelhuysje Ali van Vemde

Feestelijke opening ‘t Zuivelhuysje in Cothen met verse melk van de tap

21 februari 2022 om 15:24 Winkels

COTHEN De ochtend na de zware storm Eunice komenfamilie, vrienden en buren van de Wijkersloot bijeen voor de officiële opening van ‘t Zuivelhuysje bij het melkveebedrijf van de familie Van Rooijen op nummer 10. Vanaf nu kan iedereen hier dagelijks verse melk komen tappen bij de melktap. Verse melk, direct van de koe, dat smaakt heel anders dan de melk die in de supermarkt wordt verkocht. In een gezellig ingericht huisje staat de melktap, maar ook een boederijautomaat waar meerdere streekproducten worden aangeboden.

door Ali van Vemde

Peter en Carola van Rooijen laten enthousiast het huisje zien. Niet alleen worden hier, naast de verse melk, verschillende streekproducten verkocht van de eigen boerderij, maar ook van andere bedrijven uit de regio. Kaas, eieren, hangop, de heerlijkste vanillevla. Maar ook appelsap, gemaakt van appels van de eigen bomen. Niet van het eigen bedrijf, maar wel uit de buurt, komen de aardappels. In de automaat wordt er een doek over gelegd, zodat ze niet verkleuren. Aan de inrichting en het terras is veel aandacht besteed. Dat is het werk van Carola. „We hebben er ook een rustpunt van gemaakt voor de vele fietsers die hier altijd langs komen,” vertelt Carola. Bij de picknicktafel of op de bankjes achter het huisje kunnen de bezoekers genieten van een kopje koffie of thee en binnenkort weer van de lammetjes.

Wat de familie Van Rooijen uit wil stralen is dat iedereen welkom is om te kijken op het bedrijf. „We merken dat veel mensen wel voor het hek kijken, maar niet verder lopen. Alleen mensen met een agrarische achtergrond komen het erf op.” Samen met 21-jarige zoon Ewout, die in de toekomst het bedrijf over zal nemen, wordt regelmatig gesproken over de toekomst. Het is in deze tijd niet makkelijk met alle regels. „Wij vinden dat de burger moet kunnen zien wat er gebeurt op een bedrijf. Het is hard werken om een veilig en goed product te laten zien. Bezoekers mogen gerust een kijkje in de stal nemen en als er specifieke vragen zijn, dan beantwoorden we die graag. Daar maken we graag tijd voor, wij willen juist laten zien wat we doen. We merken dat mensen vaak niet goed zijn geïnformeerd.” Binnenkort staan de lammeren weer in de wei en er komen dan veel mensen kijken. Ook van de camping tegenover komen veel mensen even langs.

Ewout volgt nu de HBO opleiding in Dronten en zal, als vijfde generatie, straks het bedrijf overnemen. Nu al helpt hij enthousiast mee op het bedrijf. „Hij zit sinds een jaar in de V.O.F. en je merkt dat hij een frisse kijk heeft. Het is goed om vooruit te denken, we willen graag CO2 neutraal produceren. Wij doen mee met het weidevogelbeheer, leveren Planet Proof melk en we doen aan energiebesparing. Het is als agrariër een keuze die je maakt, iedereen kiest zijn eigen verdienmodel,” vertelt Peter. Van Rooijen koos voor diversiteit, op het bedrijf zijn 130 koeien, 60 stuks jongvee en 40 schapen te vinden. „Je moet doen wat bij je past, wij hebben bewust hiervoor gekozen.”

De buren zijn enthousiast over ‘t Zuivelhuysje. „Een mooie toevoeging voor de buurt.” Als Ewout de bezoekers heeft toegesproken wordt de vlag gehesen en is ‘t Zuivelhuysje officieel geopend. Vanaf nu kunnen de inwoners van Cothen en Wijk bij Duurstede, maar ook de campinggasten en de vele fietsers en wandelaars hier tercht voor eerlijke streekproducten. ‘t Zuivelhuysje is dagelijks open van 8.00 tot 22.00 uur.

Onder grote belangstelling wordt 't Zuivelhuysje geopend
Carola en Peter van Rooijen bij de melktap
advertentie
advertentie