Afbeelding
Stichting Binding

Stichting Binding zoekt naar vrijwilligers voor Samen Oplopen en Steunouders

17 februari 2022 om 10:00 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Heb jij tijd en ruimte om een gezin een hart onder de riem te steken? Of ken je een gezin of vrijwilliger in Wijk bij Duurstede e.o. die dit zou willen doen? Stichting Binding zoekt vrijwilligers die andere gezinnen en hun kinderen willen ondersteunen. ‘It takes a village to raise a child’ is niet voor niets een beroemde uitspraak geworden. Voor alle ouders is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft.

,,Een Steunouder is een vrijwilliger die een of twee dagdelen per week een kind opvangt”, vertelt Suzanne Vrolijk van de stichting. ,,De ouders hebben daardoor even tijd voor zichzelf of voor hun andere kinderen. Ouders, die behoefte hebben aan steun, kunnen niet altijd op hun eigen netwerk terugvallen. Daardoor kunnen ze in stressvolle situaties terecht komen. Dat kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van een kind en leiden tot het moeten inzetten van zwaardere zorg. Stichting Binding wilt dit voorkomen door Steunouders aan deze gezinnen te koppelen.

SAMEN OPLOPEN ,,Voor Samen Oplopen zoeken we vrijwilligers die een band op willen bouwen met een ouder, de ouders en/of de kinderen in een gezin, die het (tijdelijk) moeilijk hebben. Vrijwilligers denken en doen mee met van alles wat kan spelen in de leefwereld van een gezin dat veel stress ervaart. Bijvoorbeeld een luisterend oor bieden, coachen, naar buiten gaan, bellen met instanties, samen problemen oplossen, meedenken en doen in opvoeding, samen koffiedrinken of eten, e.d. Een vrijwilliger bezoekt een gezin thuis, eens per week of om de week zo’n 1,5 tot 2 uur.”

,,Als vrijwilliger sta je open voor anderen, ook als ze anders denken en andere overtuigingen of gewoontes hebben. Je kunt daarbij goed je eigen grenzen bewaken. Je bent betrouwbaar, flexibel en communiceert makkelijk. En je hebt natuurlijk een groot hart voor ouders en kinderen. Hoe lang je een steentje bijdraagt hangt af van de behoefte van het gezin en jouw mogelijkheden. Dus dat kan kort of lang zijn, maar meestal niet korter dan drie maanden.”

WENPERIODE ,,Wat bieden wij? Voordat je begint is er een kennismakingsgesprek en krijg je een (online) training boordevol tips en ervaringen om je voordeel mee te doen. De coördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat jullie goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom starten we altijd met een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien. Gedurende het hele traject blijft de coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. Word je steunouder of ga je samen oplopen met een gezin, dan heb je (en indien van toepassing je partner) een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Die kosten zijn voor onze rekening.”

Wie nog vragen heeft of zich wil aanmelden als vrijwilliger kan contact opnemen met de coördinator Suzanne Vrolijk, telefoonnummer 06-33608097 of mail naar s.vrolijk@stichting-binding.nl.

advertentie
advertentie