Het eerste deel van de vierdelige serie 'De Kromme Rijn vertelt'
Het eerste deel van de vierdelige serie 'De Kromme Rijn vertelt' Museum Dorestad

Nieuwe website Museum Dorestad in de lucht

16 februari 2022 om 10:32 Achtergrond

WIJK BIJ DUURSTEDE Nu het er heel voorzichtig op begint te lijken dat Museum Dorestad haar intrek kan nemen in het oude stadhuis, wordt er volop gewerkt. Het afgelopen weekend is de nieuwe website gelanceerd. Nu nog met beperkte informatie, maar dat gaat snel veranderen. Ook het eerste tijdschrift, waarin de verhalen van de Kromme Rijn worden verteld, verschijnt binnenkort.

door Ali van Vemde

Martin Vastenhout hoopt van harte dat de gemeenteraad deze maand definitief besluit dat Museum Dorestad kan worden gehuisvest in het oude stadhuis op de Markt. „Wat zou het mooi zijn geweest als het museum nu al open zou zijn. De enorme belangstelling voor de 10-delige televisie serie ‘Het verhaal van Nederland’ zou zeker veel bezoekers naar het museum trekken.” Op woensdag 16 februari neemt verteller Daan Schuurmans de kijkers mee naar de vroege middeleeuwen, de tijd van de Friezen en de Franken. Hij vertelt het verhaal van Dorestad, de grootste West-Europese stad van de vroege middeleeuwen. Het blijkt dat mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis, waar Wijk bij Duurstede een grote rol in heeft gespeeld.

Er zouden nu rijen voor het museum hebben gestaan

Achter de schermen is al die tijd hard gewerkt aan de voorbereidingen voor het nieuwe museum. Plannen zijn gemaakt, er is een nieuw logo en nu ook een nieuwe website. In de aanloop naar het moment dat het museum de deuren kan openen zal er steeds meer informatie te vinden zijn op de website www.museumdorestad.nl „Het wordt nu tijd om naar buiten te treden,” zegt Vastenhout. „Zo kunnen we belangstellenden alvast op de hoogte houden van de voortgang.” Hij vervolgt: „Daarnaast hebben we voor iedereen een cadeau. Binnenkort verschijnt het eerste deel van het magazine ‘De Kromme Rijn vertelt’.  In totaal komen er vier, twee in 2022 en twee in 2023. Via de website kan een kosteloos abonnement op het magazine worden genomen. Het eerste deel, met de titel ‘900 jaar waterbeheer’ verschijnt op 22 maart. Hierin alle informatie over het afdammen van de Rijn in 1122, de start van het waterbeheer in de Kormme Rijnstreek en wat dat heeft betekend voor de stad Utrecht. Maar ook de geschiedenis van de Lekdijk, de ontginning van het ‘Lange broek’ en de cruciale rol die Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nog altijd speelt in het waterbeheer.

Het tweede deel zal in het najaar verschijnen en staat in het teken van kastelen en landgoederen. Deel drie komt volgend voorjaar en besteedt volop aandacht aan de fruitteelt. Als de fruitbomen in volle bloei staan is in dit nummer van ‘De Kromme Rijn vertelt’ alles te vinden over de kersenteelt. In een apart katern over de Romeinen en de Limes. En dan, een paar weken voor de opening van het nieuwe museum, verschijnt het vierde nummer ‘Dorestad en de Vikingen’. Hierin alles over de nieuwe en interactieve vaste tentoonstelling en natuurlijk de Dorestad Experience. Met ook een apart katern over de Vikingen waarin feiten van fabels en fictie gescheiden worden.

advertentie
advertentie