Oude Stadhuis
Oude Stadhuis Ali van Vemde
INGEZONDEN

Schil met Pit bepleit terugkeer museum zonder verminking rijksmonument stadhuis

16 februari 2022 om 08:08 Maatschappelijk

Op 22 februari velt de gemeenteraad het finale eindoordeel over de verduurzaming/verbouwing van het stadhuis tot museum. Een hoofdpijndossier voor alle betrokkenen met – zoals het er nu naar uitziet - een uitkomst waarbij het uiterlijk van het oude stadhuis onherroepelijk wordt verminkt. Schil met Pit heeft vanaf het eerste begin met wethouder Kosterman als verantwoordelijk wethouder transparant overleg gevoerd hoe dit te voorkomen en onderbouwde alternatieven aangedragen. Alle gespreksverslagen zijn uitvoerig gedocumenteerd en in te zien. De bezwaren van Schil met Pit betreffen niet alleen aantasting van de monumentale waarde van dit beeldbepalende icoon in de binnenstad. Ook de door het museum ingediende plannen van het museum zijn niet tot nauwelijks onderbouwd, een exploitatieplan voor langere termijn is nooit openbaar geworden, de bezoekersaantallen gebaseerd op aannames. De oorspronkelijke opzet, het tentoonstellen van de drie belangrijkste mijlpalen in de Wijkse geschiedenis, de Romeinse Limes, Dorestad en de bloeiperiode ten tijde van bisschop David van Bourgondië is versmald tot een multimediale presentatie van Dorestad. Schil met Pit heeft contact gehad met het museumbestuur, dit leverde geen concrete koerswijzigingen op. Last but not least is de financiële onderbouwing tot op de dag van vandaag onhelder en  de vrees voor financiële tegenvallers tijdens de bouw alleszins denkbaar. 

Schil met Pit heeft wethouder Kosterman niet kunnen overtuigen van haar te ambitieuze, onrealistische  plannen met het museum maar stelt nadrukkelijk nooit tegen de terugkeer van museum Dorestad te zijn geweest. Het tegendeel is waar, bij de aanvankelijke plannen voor de alternatieve huisvesting in het 14e eeuwse voormalige E en E Gasthuis in de Oeverstraat zijn nadrukkelijke extra functies naast het tentoonstellen van de collectie toegevoegd. Wij noemen in dit verband een museumshop, kleinschalige horecafunctie en gebruikmaking van de akoestisch waardevolle kapel voor muzikale doeleinden. Deze plannen pasten naadloos in de wens van wethouder Kosterman de Oeverstraat te bestemmen als logische culturele schakel tussen binnenstad en stadshaven.

Na het afwijzen van het Ewout en Elisabeth Gasthuis heeft Schil met Pit tekeningen ingediend voor een inpandige verbouwing/verduurzaming van het stadhuis, rekening houdend met de instandhouding van de multifunctionele trouwzaal als representatieve ontvangstruimte voor het College voor bezoekers en relaties. Schil met Pit heeft altijd de visie van de wethouder gedeeld dat het stadhuis het centrale middelpunt is van de binnenstad. Het terugbrengen van de museale plannen tot realistische, financieel haalbare proporties waren het vertrekpunt.

Ook deze plannen werden afgewezen met als belangrijkste argument dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het beginkrediet. Met ongeloof heeft Schil met Pit de laatste voorbespreking gevolgd waarin partijen die zich aanvankelijk zeer kritisch hebben opgesteld over het alsmaar uitdijende en niet heldere kostenplaatje nu toch een draai lijken te maken. Om misverstanden te voorkomen, dit heeft niet alleen te maken met stijgende bouwkosten en schaarste op de bouwstoffenmarkt.

Kern van de zaak is en blijf dat de exploitatie van het museum een realistische onderbouwing ontbeert. Op de vraag tijdens bovengenoemde voorbespreking wat de wethouder gaat doen als het museum toch niet levensvatbaar blijkt luidde het antwoord: “Als dit over vijf jaar zo blijkt te zijn, is het stadhuis in elk geval verduurzaamd en daarmee geschikt voor een nieuwe verhuurder.”

Regeren is vooruitzien? Wij wensen de raad veel wijsheid toe op de komende raadsvergadering.

Platform Schil met Pit

advertentie
advertentie