Cursisten Boudewijn, Adrie en Leo (zittend) bij enkele van hun werken
Cursisten Boudewijn, Adrie en Leo (zittend) bij enkele van hun werken Ali van Vemde

Kunst en Zorg bij Wijks Atelier; iets moois maken maar ook gezelligheid

26 januari 2022 om 10:00 Kunst

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is maandagochtend en bij het Wijks Atelier zijn de cursisten aan het werk. De één schildert, de ander maakt collages of is met klei aan het werk. Het resultaat mag er zijn. Sinds vier jaar biedt Wijks Atelier, in samenwerking met de gemeente en Rotary, deze cursus aan voor mensen waarbij het geheugen wat achteruit is gegaan. De sfeer is er gemoedelijk. Er is op dit moment nog plaats voor enkele cursisten. Nu zijn de cursisten allen mannen, maar vrouwen zijn zeker ook heel erg welkom.

door Ali van Vemde

Leo is één van de cursisten en al zo’n beetje vanaf het begin volgt hij de cursus. Voor hem staat een portret, de tweede die hij heeft gemaakt. „Boetseren is leuk om te doen,” vertelt hij. „Eerst heb ik eindeloos veel schaaltjes gemaakt, tot ze er thuis gek van werden. Nu heb ik me al opgewerkt tot tekenaar.” Iedere week komt hij trouw. „Ik heb Alzheimer en mijn casemanager raadde me aan dit te gaan doen. Eerst was ik niet enthousiast, maar het bleek heel erg leuk te zijn.” Adrie gaat net beginnen aan een nieuw schilderij. De ideeën neemt hij van huis mee. Zo schilderde hij Fort Honswijk en het landschap dat hij zag op de voettocht boven de poolcirkel. „Twee keer heb ik een herseninfarct gehad,” vertelt hij. „Ik herkende mijn eigen vrouw niet meer. Van Erik Scherder leerde ik dat je je hersenen moet dwingen weer aan de slag te gaan. Vroeger fotografeerde ik veel, maar schilderen had ik nooit gedaan. Daar ben ik nu mee begonnen.” De derde cursist deze ochtend is Boudewijn. Hij is deze ochtend voor het eerst en maakt collages. „Ik voel me erg prettig, de sfeer is hier goed.”

De cursusochtend begint om 9.30 uur met koffie. Docent Yvonne Mollee: „Vaak hebben we dan al leuke gesprekken, soms over filosofische onderwerpen. Het leuke van deze cursisten is dat ze al een heel leven achter de rug hebben. Ze hebben veel meegemaakt, veel gereisd en hebben veel bagage. Dat maakt het anders dan andere cursussen. De sfeer is gezellig en we genieten van de mooie verhalen.” Dat vinden ook de vrijwilligers van Rotary, Don van Baarda en Michette Palmen. „Wij zetten koffie en proberen mensen op hun gemak te stellen. Ook begeleiden we de kunstenaars.” De cursus is bedoeld voor ouderen waarbij vergeetachtigheid een rol speelt, maar ook voor ouderen die zich eenzaam voelen en graag iets creatiefs willen doen en mensen willen ontmoeten, is er plek. Door corona was het de afgelopen tijd allemaal wat anders, maar nu mag het gelukkig weer. Na een ochtend waarin mooie kunstwerken worden gemaakt, gaan de cursisten om 12.00 uur weer naar huis. „Iedereen kan meedoen op elk niveau,” vertelt Mollee. „Het is echt een ochtendje uit en er is volop aandacht voor de cursist. Maximaal zes mensen kunnen deelnemen. Mensen die het leuk lijkt om mee te doen, nodig ik van harte uit om eens vrijblijvend te komen kijken.” Meer informatie op wijksatelier.nl

advertentie
advertentie