Afbeelding
Wijk bij Duurstede
VIDEO

Nieuwjaarsspeech Wijkse burgemeester Iris Meerts: afgelopen jaar heeft beroep gedaan op onze veerkracht

3 januari 2022 om 12:20 Maatschappelijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Vandaag heeft burgemeester Iris Meerts haar nieuwjaarsspeech gepubliceerd. In de video wandelt de burgemeester door de binnenstad. Onder de video is de letterlijke tekst te vinden.

Beste inwoners van Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede,

2021 was een jaar met gemengde gevoelens. Het was een jaar met veel mooie momenten. Van de Wijkse kermis tot het Sinterklaasfeest. En van de schaatspret op de uiterwaarden tot en met de te waterlating van het Vikingschip.Toch was 2021 ook een jaar waarover een deken van mist lag door de voortdurende coronacrisis ende onzekerheid en discussies, die dit met zich meebracht.

En in die mist is het steeds weer de uitdaging om elkaar niet uit het oog te verliezen. Om de verbinding te blijven zoeken en oprechte belangstelling te tonen, ook als de ander heel anders is én denkt dan jijzelf. Om daar zelf op een concrete manier iets mee te doen, bedacht ik mij in de loop van het jaar dat het leuk zou zijn om iedere week met inwoners te wandelen. Op die manier heb ik aantal leuke, mooie en indrukwekkende gesprekken mogen voeren. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de wandeling met de 83-jarige Betty van Doorn. We stelden samen vast hoe mooi het is om in deze prachtige gemeente te wonen. De historie, de natuur, de vele activiteiten én de fijne mensen die hier wonen, maken het tot een voorrecht om in Wijk bij Duurstede te wonen. Uiteraard valt er altijd wel wat te verbeteren. Met Betty had ik het over de bomen in het Dorestadplantsoen, die voor veel schaduw in haar tuinzorgen. 

En met de 42-jarige Dennis ten Boske sprak ik over de voorzieningen voor mensen met een beperking. Toen hij acht jaar oud was, werd Dennis geopereerd aan een hersentumor, waarbij hij blind werd. Dennis woont zelfstandig in Wijk bij Duurstede, maar is afhankelijk van begeleiders, huishoudelijke hulp en vrijwilligers.Vrijwilligers die met hem gaan lunchen in de stad, een lampje voor hem ophangen of meegaan naar de tandarts.

Ondanks zijn beperkingen is Dennis een ondernemer in hart en nieren. Met zijn bedrijf verzorgt hij brailledrukwerk, vertaalt hij teksten in braille en zorgt hij voorgeluidsbewerkingen. Toch komt het nog te vaak voor dat mensen hem niet als volwaardig behandelen. Ik vond het verhaal van Dennis inspirerend.Zijn beperkingen weerhouden hem er niet van om, binnen zijn mogelijkheden, wat moois van het leven te maken. Het laat mij ook zien dat we in onze gemeente naar elkaar omkijken. Dat we elkaar helpen, vaak op vrijwillige basis.
Tenslotte laat het verhaal van Dennis mij zien dat het soms moeilijk is om anderen te begrijpen. We willen een gemeente zijn waar iedereen kan meedoen, waar we iedereen gelijk behandelen en waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat gaat niet vanzelf. Laten we ook in het nieuwe jaar ons best weer doen om naar elkaar te luisteren, met elkaar in gesprek te blijven en naar elkaar om te kijken.


Ik maak mij zorgen over de toenemende polarisatie in Nederland. Dit sijpelt helaas ook door tot in Wijk bij Duurstede. Het is prima om over de coronamaatregelen in discussie te gaan, maar agressiviteit richting onze hulpverleners en handhavers is echt een brug te ver.
En ja, het afgelopen jaar is er een groot beroep gedaan op onze veerkracht. Daarom ben ik blij met alle initiatieven om samen zo goed mogelijk door de coronacrisis te komen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de extra activiteiten die jongeren kregen aangeboden. Of aan de goede verstandhouding met de horeca. En voor het preventieakkoord Wij(k) Gezond hebben bijna dertig partners de handen ineen geslagen om onze inwoners een handje te helpen om nog prettiger en gezonder te kunnen leven. Wat mij betreft gaan we in 2022 op die voet verder. Samen bouwen aan een prettige en gezonde leefomgeving in Wijk, Cothen en Langbroek. Daarbij doe ik opnieuw een beroep op uw veerkracht. Ik hoopte dat de vaccins ervoor zouden zorgen dat alles weer ‘normaal’ zou worden. Maar we zijn nog niet van corona af en dat gaat misschien ook niet gebeuren.
Het gaat er veel meer om hoe we beter kunnen leren leven met het virus en alles wat ermee samenhangt. Ik besef heel goed dat we er allemaal moe van zijn, dat onze samenleving piept en kraakt. Maar juist dan is het zo belangrijk om in beweging te komen en te blijven. Zowel letterlijk als figuurlijk. U ziet dat ik tijdens deze film wandel door een bijna verlaten binnenstad wegens de harde lockdown. Want dat is de realiteit van nu, die ons allen treft. Blijf naar elkaar omkijken, er voor een ander zijn. Wees elkaars lichtpuntje.


Ik hoop velen van u komend jaar te ontmoeten tijdens een lunchwandeling.Ik ervaar het als een voorrecht om al twee jaar uw burgemeester te mogen zijn. En dit was voor mij een prachtige manier om mij hier nog meer thuis te voelen.
Laten we er het komende jaar weer wat moois van maken en waar mogelijk het leven vieren. Of, zoals onze stadsdichter het zo mooi omschreef tijdens het 5-jarige bestaan van de Wijkse Algemene Bond voor Ouderen – en ik citeer:


Voor vijf jaar bestaan zet de een welbeschouwd 

de jonge jenever er nog niet voor koud 

Maar hier worden dagelijks feestjes gebouwd.   

Ik wens u allemaal een heel voorspoedig, gelukkig en gezond 2022 toe!

Burgemeester Iris Meerts

advertentie
advertentie