Column EWEC door Karin Menken
Column EWEC door Karin Menken André van Zwieten

Column EWEC: Eindelijk

4 januari 2022 om 08:47 Natuur en milieu

Tot voor kort was de verwarming in onze portiekflat centraal geregeld met een ketel voor meerdere portieken. Aanleiding voor de veranderingen was de brandveiligheid. Er mochten geen buizen meer van beneden naar boven, van kelder naar bovenste verdieping lopen. Dat betekende dat de verwarmingsbuizen die door mijn schuur en slaapkamer naar boven liepen moesten verdwijnen. Van isoleren was geen sprake. Ik houd niet van een warme slaapkamer en een warme schuur hoeft ook niet. De bron, een ketel die verwarmd wordt op gas, is nog wel hetzelfde, maar het schijnt dat dit op termijn veranderd kan worden. 

Nu zijn alle appartementen qua verwarming zelfstandige units. Sinds kort zit er een thermostaatknop aan de muur. Ik kan precies de temperatuur aflezen. Het is wel wennen. Zo moet ik erop letten de thermostaat ’s avonds tijdig een flink stuk lager te zetten, want anders kom ik ’s morgens in een verwarmde woonkamer. Eerst was het een kwestie van een verwarmingsknop open of dicht draaien. Ik ben enigszins van de spartaanse leefwijze, wat betekent trui aan in huis als het buiten kouder wordt, want zuinig met energie. Natuurlijk wil ik ook de energiekosten in de hand houden. Zeker nu de prijzen gestegen zijn. Dat is hopelijk voor velen met mij een extra stimulans om ons energieverbruik te beperken. Gelukkig had ik in de zomer een 3-jarig contact afgesloten bij EWEC. 

Tegelijk worden door Viveste maatregelen genomen om het tochtprobleem bij onze ramen op te lossen. Ik ben blij dat hierop nu eindelijk actie wordt ondernomen. Alle kleine beetjes helpen zullen we maar denken. Hoewel als we op wereldschaal kijken er dringend grote en snelle acties nodig zijn om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen en onze CO2 uitstoot te beperken. 

De gemeente Wijk bij Duurstede was al bezig om ook bij portiekwoningen gescheiden afval mogelijk te maken. Papier, plastic en glas scheidde ik al jaren zelf. Na een lange voorbereidingstijd, informatie-uitwisseling en inspraak hebben de bewoners nu eindelijk de mogelijkheid om ons groen afval te scheiden. Deze week ontving ik van de gemeente een groen afvalbakje bestemd voor GFT. We kregen er uitleg bij hoe we geen stankoverlast of ongedierte krijgen. Bij vragen kunnen we contact opnemen met de afvalcoach. Bij onze ondergrondse container staat inmiddels een groene kliko waarin wij het GFT bakje kunnen legen. Ik ben benieuwd hoeveel bewoners hiervan gebruik gaan maken!

Karin Menken

Ritueelbegeleider en vrijwilliger EWEC

advertentie
advertentie