Bert Weckhuysen, Marco Heijnen en Eline Hutter.
Bert Weckhuysen, Marco Heijnen en Eline Hutter. RTV Utrecht

Is muurverf het nieuwe wapen in de strijd tegen virussen als corona? ‘We weten al dat het werkt’

30 december 2021 om 11:15 Overig

UTRECHT Een muurverf die het coronavirus afbreekt. Het klinkt haast als een fabeltje, maar de Universiteit Utrecht doet er samen met het UMC Utrecht onderzoek naar. Het gaat om een nieuwe techniek die allerlei virusdeeltjes kan afbreken en die we misschien in de toekomst allemaal op de muur hebben. “Als het goed is kunnen we ervoor zorgen dat we straks binnen in huis een veel gezondere leefruimte hebben”, zegt hoogleraar Bert Weckhuysen uit Houten.

door Anne-Marie Verhagen

Virussen en bacteriën zweven constant in de lucht. Hoe mooi zou het zijn als die deeltjes blijven plakken op de muur en daar vervolgens onschadelijk worden gemaakt? Het nieuwe onderzoek van de universiteit werkt daar langzaam maar zeker naartoe. ,,We weten al dat het werkt tegen covid en de E. coli-bacterie”, vertelt Weckhuysen die samen met onderzoeker Eline Hutter en student scheikunde Marco Heijnen vandaag in het lab van de universiteit toelichting geeft over het onderzoek.

Het lab in het Vening Meineszgebouw op de Uithof is al jaren gespecialiseerd in het maken van materialen die chemische reacties mogelijk maken. Dat heet katalysatoren. Vervolgens worden die materialen beschenen met licht. Want, het gaat niet alleen om de stofjes die bacteriën en virussen onschadelijk kunnen maken, die stofjes moeten ook nog eens reageren op led-verlichting. Dat is ingewikkeld en kost tijd. Niet in de laatste plaats omdat er dan uiteindelijk ook nog eens verf van moet worden gemaakt die jaren op de muur blijft zitten.

NIEUWE TECHNIEK In landen als Japan wordt al gewerkt met muren die virussen en bacteriën onschadelijk maken. Het grote verschil is dat die techniek goed werkt met uv-licht en dus vooral buiten kan worden gebruikt. De onderzoekers in Utrecht willen de techniek binnen toepassen. De formule van het katalysatormateriaal moet dus werken met led-licht, wat veel ingewikkelder is in de uitvoering. Bovendien is de verf ontwikkeld door de Universiteit Utrecht gebaseerd op koper en ijzer, niet op titaniumoxide, dat vaak verwerkt wordt in verven die reageren op uv-licht.

Het onderzoek is in samenwerking met het UMC Utrecht, waar proeven zijn uitgevoerd waaruit blijkt dat de stofjes die het team heeft uitgevonden, daadwerkelijk virus- en bacteriedeeltjes doden. Student scheikunde Marco Heijnen heeft het stofje samen met zijn begeleider Eline Hutter gemaakt. ,,Je hebt heel veel onderzoeken wat een optimalisatie is van een al bestaande chemische reactie en dit is iets wat echt opnieuw moet worden uitgezocht. Dat drijft mij ontzettend om ermee door te gaan”, vertelt Marco. 

Het duurt nog zeker vijf tot tien jaar voor de verf er is. Tijdens deze pandemie zal het dus niet worden ingezet, maar dat is volgens Bert Weckhuysen ook niet het doel. ,,We willen niet alleen verven maken voor covid, want we hopen dat dat op een gegeven moment voorbij is. De grote uitdaging is de leefruimte binnenshuis veel gezonder maken.”

Weckhuysen wil zich dan ook niet beperken tot verf op de muur. ,,Je zou het bijvoorbeeld ook op de filter van de airco kunnen aanbrengen. Eigenlijk kun je de hele binnenruimte uitrusten met deze poedertjes, die virus- en bacteriedeeltjes afbreken.” 

Bekijk het filmpje op rtvutrecht.nl.

(Bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie