Afbeelding
Photo by Nino Maghradze on Unsplash

Coronaregels aangescherpt door zorgen over omikron variant

25 december 2021 om 07:00 Partnercontent

Experts maken zich grote zorgen over de nieuwe omikron variant, welke inmiddels enkele weken op Nederlandse bodem voorkomt. De verwachting is dat deze nieuwe variant de huidige delta variant zal verdrijven. Zeer waarschijnlijk al op korte termijn. Het gevaarlijke aan de omikron variant is de besmettelijkheid hiervan. Deze variant zou veel besmettelijker zijn dan de delta variant. Dit verklaart ook, waarom de omikron variant uiteindelijk dominant zal worden. Niet alleen Nederland heeft te maken met deze variant, er zijn inmiddels tientallen andere landen waar de mutatie ook voorkomt. Het maakt dat mondkapjes kopen en het gebruik van zelftesten voorlopig nog aan de orde van de dag zal zijn. 

Tweede harde lockdown sinds uitbraak pandemie

De zorgen van experts over de omikron variant maakt dat de Nederlandse regering half december koos voor een nieuwe harde lockdown. Het is de tweede keer sinds de uitbraak van de pandemie, dat voor deze oplossing gekozen wordt. Ook eind 2020 ging Nederland op slot. Iets wat al snel gecombineerd werd met de invoering van een avondklok. De kans dat de avondklok opnieuw wordt ingevoerd lijkt voorlopig beperkt te zijn. 

Tijd kopen met een nieuwe harde lockdown

Voornaamste reden om voor een nieuwe harde lockdown in Nederland te kiezen, is het feit dat op deze manier tijd kan worden gekocht. Het aantal besmettingen wordt met de lockdown beperkt, waardoor er voldoende tijd lijkt te zijn om het tempo waarmee de boosterprikken gezet worden te verhogen. De boosterprikken zijn noodzakelijk om burgers goed te kunnen beschermen tegen de nieuwe variant. Een combinatie van twee Pfizer-prikken of bijvoorbeeld het Janssen-vaccin blijkt onvoldoende te zijn. 

Run op zelftesten nu afspraak met GGD niet direct noodzakelijk is

Waar men voorheen bij klachten direct naar een GGD-locatie ging, is dat op dit moment niet noodzakelijk. Aangeraden wordt om eerst een zelftest uit te voeren. Mocht de zelftest positief blijken te zijn, dan is het alsnog verplicht om een testafspraak te maken bij de GGD. Het is verstandig om de zelftest meerdere keren per week uit te voeren en in ieder geval voordat men naar bijvoorbeeld een familiefeest gaat. Op deze manier kan de kans op het overdragen van het virus verder ingeperkt worden. Zeker rond de feestdagen is de kans op het overdragen hiervan relatief groot, daar mensen dicht bij elkaar aan tafel zitten. Overigens geldt de regel van het verplicht houden van anderhalve meter afstand nog steeds. 

Onzekerheid over loslaten maatregelen

Er heerst nog veel onzekerheid over de komende maanden. De nieuwe, harde lockdown lijkt in ieder geval tot halverwege januari stand te zullen houden. Daarna wordt opnieuw gekeken of er maatregelen noodzakelijk zijn, of dat deze kunnen worden afgebouwd. De kans op een snelle afbouw van de maatregelen lijkt klein te zijn. Het recente verleden heeft aangetoond dat het leidt tot een versnelling in het aantal besmettingen. Mogelijk betekent het ook dat de scholen nog langer dicht zullen blijven. Doel is om deze na de kerstvakantie weer te openen. Grote vraag is of dit realistisch is.  

advertentie
advertentie