Enkele van de vrijwilligers die iedere week meehelpen bij de Voedselbank
Enkele van de vrijwilligers die iedere week meehelpen bij de Voedselbank Ali van Vemde

De vrijwilligers van de Voedselbank Kromme Rijn

23 december 2021 om 09:43 Achtergrond

LANGBROEK Het is maandagochtend en in de opslagruimte van de Voedselbank Kromme Rijnstreek wordt deze ochtend weer hard gewerkt. Maar eerst is er even tijd om bij te praten onder het genot van een kopje koffie. WijksNieuws schuift aan, want wat gebeurt er nu eigenlijk hier voordat de gebruikers van de Voedselbank hun wekelijkse pakket krijgen.

door Ali van Vemde

Al direct staat er een kopje koffie klaar. De sfeer is er ontspannen, hier zijn duidelijk mensen aan het werk die dit met liefde doen en er plezier in hebben. Want voordat een pakket is samengesteld gaat er heel wat werk aan vooraf. Vrijwilligers Zeger, Cobie, Peter en Harrie vertellen wat de werkzaamheden inhouden, maar ook waarom zij vrijwilliger zijn geworden bij de Voedselbank. Harrie: „We beginnen op maandag met koffie, daarna spuiten we de kratten schoon en delen de aardappels. Als de bus komt, dan gaat het spul de koeling in of de vriezer.” Zowel in de prachtige hal, de oude gymnastiekzaal in Langbroek, als daarbuiten vinden de werkzaamheden plaats. Peter verzorgt de coördinatie van het transport en zet de route voor de chauffeur in elkaar. Het zijn vaak standaard routes, zo wordt er groente gehaald, gaat de chauffeur langs de slager, de bakker, de kaasboerderij en de supermarkt. En nu we het er toch over hebben, extra chauffeurs kan de Voedselbank nog wel gebruiken. Drie ochtenden per week verleent Peter hand- en spandiensten. Zeger vertelt wat het werk als chauffeur inhoudt. „Op maandag de winkels af, op donderdag naar het distributiecentrum in Arnhem, waar twee pallets met verschillende producten, zoals zuivel, groente, maar ook schoonmaakmiddelen worden gehaald en op vrijdag de aardappels halen. Het is niet alleen rijden, maar ook behoorlijk sjouwen. Ook wordt er in het seizoen op donderdag geoogst bij de Wijkse moestuin. Als alles binnen is wordt het in de kratten verdeeld, afhankelijk van de gezinssamenstelling, en kan het worden vervoerd naar de afgiftepunten in Bunnik, Odijk en Wijk. De gebruikers van de Voedselbank uit Cothen en Langbroek kunnen het pakket ophalen bij de hal in Langbroek. Met de steun van winkelacties en acties van de PKN kerken hoeft er niet veel gekocht te worden.

CONTROLE Er komt meer bij kijken dan alleen het vullen van de kratten. De temperatuur van het vlees is belangrijk en producten worden gecontroleerd. Deze ochtend is Cobie druk bezig met het verdelen van de producten in de kratten, maar dat is vooral de hoofdtaak van Liesbeth. Zij houdt precies bij wat elk gezin krijgt en zorgt voor afwisseling, zodat een gezin niet iedere week een pot pindakaas krijgt, maar ook eens wat anders. In een notitieboekje wordt dit allemaal genoteerd. Zo wordt gezorgd voor een mooi afwisselend pakket iedere week. Twee keer per jaar krijgen de gebruikers een kledingbon van Nogges en met Kerst een tegoedbon voor de supermarkt. Liesbeth is een onmisbare kracht, daar zijn ze het allemaal over eens. Toch zouden ze graag zien bij de Voedselbank dat de gebruikers zelf de keuze krijgen. Nu wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen, maar het zou mooi zijn als, net als in de supermarkt, de gebruiker zelf een keuze kan maken. Helaas kan dat voorlopig nog niet worden gerealiseerd.

VRIJWILLIGERS Niet alleen zijn de vrijwilligers blij dat ze iets kunnen doen, ook voor hen zelf is het een mooie invulling van de vrije tijd. Peter zegt hierover: „Na mijn vervroegd pensioen en vakantie dacht ik, wat zal ik nu eens gaan doen? De hele dag internetten verveelt ook. Bij de Voedselbank heb ik toen gesolliciteerd  en kwam op de wachtlijst. Ik ben vroeger chauffeur geweest en wil nog niet achter de geraniums. Nu werk ik hier drie ochtenden in de week en twee andere ochtenden doe ik ander vrijwilligerswerk.” Ook Cobie ziet het als een zinvolle invulling van haar vrije tijd. Harrie is vooral ook heel handig en heeft bijvoorbeeld karretjes gemaakt die het werken makkelijker maken. Na 44 jaar werken in de bouw, mocht hij op z’n zestigste met pensioen. „Thuiszitten kan altijd nog, het is zinvol werk en fijn werken met leuke en fijne collega’s.” Zeger werkte 48 jaar bij Remia en weet veel van voedingsmiddelen. „Na mijn pensioen ben ik eerst gaan genieten van mijn vrije tijd en heb ik klusjes thuis gedaan, maar al snel heb ik me aangemeld als vrijwilliger bij de Voedselbank.”

Op dit moment valt het aantal gebruikers van de Voedselbank mee, maar de verwachting is dat het aantal volgend jaar weer gaat stijgen. „De energieprijzen gaan omhoog en dat zullen we zeker gaan merken. Nu maken zo’n vijftig gezinnen gebruik van de Voedselbank, in het begin van de coronatijd waren dat er rond de 75. Wat we ook merken dat er nu minder bij winkels kan worden opgehaald, doordat ze zelf oudere producten nog verkopen, zoals brood van gisteren. Een coördinator Voedselvoorziening en chauffeurs zijn nog erg welkom bij de Voedselbank. Kijk voor meer informatie op de website voedselbankkrommerijn.nl of meld je aan via communicatie@voedselbankkrommerijn.nl

advertentie
advertentie