De Bosscherwaarden eind november 2021
De Bosscherwaarden eind november 2021 Frans Pels

Slibstort Bosscherwaarden Wijk bij Duurstede: nog tot 1 februari de tijd, anders stekker er definitief uit

7 december 2021 om 16:47 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Het college is het wachten beu. De aanvraag om slib te mogen storten in de Bosscherwaarden dateert van 2012 en nog steeds zijn stukken niet compleet. Al die tijd hangt het onderwerp bij inwoners, gemeenteraad en bestuurders ‘boven de markt’. Wethouder Vreeswijk (PCG) geeft initiatiefnemer Bosscherwaarden een laatste kans: voor 1 februari moeten alle stukken er zijn, anders gaat het feest definitief niet door.

door Kuun Jenniskens

Dit heeft het college middels een brief aan initiatiefnemer Bosscherwaarden laten weten. Het gaat hier om een project voor zandwinning, specieberging en uiteindelijk - na minstens 12 jaar industrielandschap - natuurontwikkeling in de Bosscherwaarden. 

De gemeente sloot in april 2013 een samenwerkingsovereenkomst. Wethouder Vreeswijk (PCG) schreef onlangs in een memo aan de gemeenteraad: ,,Inmiddels zijn wij bijna 10 jaar verder en moet het college constateren dat Bosscherwaarden gemaakte afspraken niet is nagekomen en de voor besluitvorming benodigde rapporten telkens buiten de met het college afgesproken termijnen – en tot op heden niet in definitieve vorm – zijn aangeleverd. Hierbij informeren wij u dat het college Bosscherwaarden nog één laatste termijn gunt voor het aanleveren van de definitieve rapporten, bij gebreke waarvan het college haar samenwerking ten behoeve van het project zal beëindigen.”

Ook de commissie voor Milieueffectrapportage (MER) en de provincie Utrecht concludeerden eerder dat de aanvraag niet compleet is. Concreet krijgt indiener Bosscherwaarden tot 1 februari 2022 de tijd om ontbrekende stukken aan te leveren. Volgt er niks, dan komt er een einde aan de samenwerkingsovereenkomst. 

,,Tot op heden en na herhaalde verzoeken daartoe, hebben wij de aangepaste rapporten niet mogen ontvangen, noch heeft initiatiefnemer een planning afgegeven omtrent het gereed komen van de rapporten.”, aldus wethouder Vreeswijk. ,,Het college is van mening dat na vele jaren plannen maken en discussie nu duidelijkheid moet komen voor de gemeente en belanghebbenden en met name voor de bewoners van het gebied.”

College en gemeenteraad zitten al jaren klem; omdat de stukken niet compleet zijn is een serieus debat is over dit onderwerp niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor een draagvlakonderzoek onder de bevolking. 

Het CDA overweegt om nog voor de gemeenteraadsverkiezingen een motie in te dienen om definitief de stekker eruit te trekken. 

advertentie
advertentie