Ervaringen uitwisselen bij het Mamacafé
Ervaringen uitwisselen bij het Mamacafé Ali van Vemde

Mamacafé, de plek om ervaringen te delen

30 november 2021 om 09:56 Activiteiten

WIJK BIJ DUURSTEDE Het is woensdagochtend 10.00 uur. In het Mamacafé, op de bovenverdieping van De Kresj, is het gezellig. Kinderen zijn er heerlijk aan het spelen, een baby ligt rustig te slapen in de maxi cosi. De moeders zitten aan tafel, voor een kopje koffie maar vooral ook om met elkaar te praten. Ervaringen uitwisselen, maar vooral met elkaar alles bespreken waar je als moeder tegenaan loopt. Hoe doe jij dat, hoe los jij dit op?

door Ali van Vemde

Romi en Gerda coördineren het Mamacafé. Ze vertellen enthousiast: „Iedere woensdagochtend, behalve in de schoolvakanties, is het hier een gezellige inloop. De moeders zijn welkom tussen 8.30 en 10.00 uur, maar vaak zijn de gesprekken zo geanimeerd dat het uitloopt tot een uur of half elf.” Hierbij wordt benadrukt dat het Mamacafé geheel vrijblijvend is. „Wandel gerust eens binnen, vaste tijden hebben we niet. Als je eerst je andere kind of kinderen naar school brengt of even eerst een boodschap wilt doen, dan is dat prima.”

Sinds 2019 is het Mamacafé op deze locatie. Een rare tijd, want door corona moest het lange tijd gesloten blijven. „Na de zomervakantie zijn we weer volop gestart,” vertelt Romi. „Af en toe hebben we een bijzondere activiteit,” vult Gerda aan, „maar eigenlijk is dat niet nodig. In september hadden we ‘Muziek op Schoot’, dat was wel heel erg leuk.” Er is een vaste kern bezoekers die iedere week komt, daarnaast zijn er ook moeders die af en toe langs komen. „Het is een fijne plek om sociale contacten op te doen,” vertelt Romi. Zelf kwam ze zes jaar geleden in Wijk bij Duurstede wonen en het leek haar een fijne manier om andere mensen te leren kennen in de nieuwe woonplaats. „We hebben het regelmatig over opvoedkundige problemen en kunnen dingen kwijt aan elkaar. Door ervaringen uit te wisselen en te delen kunnen we elkaar ook helpen. Voor de kinderen is het goed om met andere kinderen te spelen, behalve hun eigen broertjes en zusjes. En, mochten er bijvoorbeeld studiedagen zijn op de basisschool, dan komen de andere kinderen ook gezellig mee.”

Het Mamacafé heeft erg geboft met de ruimte die ze krijgt bij De Kresj. „Het is dicht bij het centrum en De Kresj beschikt over alle faciliteiten waar we gebruik van mogen maken. Er zijn toiletten voor de kinderen, een aankleedkussen en ook van het speelgoed kan gebruik worden gemaakt. Fijn is het ook dat we een buitenruimte hebben waar in de zomer lekker kan worden gespeeld.” Het enige nadeel zou kunnen zijn dat de moeders met de kleintjes de trap op moeten, maar dat zien ze zelf niet als een probleem.

Het is inmiddels bijna half elf. De moeders maken aanstalten om te vertrekken. Op de vraag wat ze van elkaar kunnen leren, antwoordt één van de moeders: „Neem bijvoorbeeld bedplassen. Toen ik dat ter sprake bracht, had Romi daar een oplossing voor. Het werkt!”

Wil je ook eens kijken bij het Mamacafé om jouw kind te laten spelen en in contact te komen met andere moeders die vaak tegen de zelfde dingen aanlopen als jij, loop dan eens binnen. En al heet het Mamacafé, ook papa’s, gastouders en oppasopa’s en -oma’s zijn van harte welkom!

advertentie
advertentie