Badminton is een intensieve sport
Badminton is een intensieve sport Ali van Vemde

50-jarig jubileum Ricochet Wijk bij Duurstede; badminton is een leuke sport

25 november 2021 om 08:50 Overig

WIJK BIJ DUURSTEDE Een mooie vereniging die graag nog heel veel jaren wil blijven voortbestaan. Bij badmintonvereniging Ricochet wordt vol enthousiasme gespeeld. De sfeer is er gezellig en sportief. Toch kampt ook deze vereniging met een teruglopend ledenaantal. Veroorzaakt door corona, maar ook doordat jongeren uit Wijk vertrekken.

door Ali van Vemde

Het grote voordeel van badminton spelen is dat het tot op hoge leeftijd kan. Penningmeester Gerard de Groot is inmiddels 75 jaar, maar speelt nog enthousiast mee. En dat blijft hij doen, is de bedoeling. Op deze vrijdagavond wordt er met een beperkt aantal spelers in de sporthal gespeeld. „Dat is wel eens anders,” vertellen De Groot en Agnes van de Water. „Zeker op de woensdagavond worden alle banen benut.” In het weekend wordt er competitie gespeeld. Het is een sport die niet altijd voor vol wordt aangezien. „De meeste mensen kennen de sport van het spelen op de camping, maar dit is toch echt anders. Op de camping probeer je de shuttle zo lang mogelijk in de lucht te houden, hier proberen we deze zo snel mogelijk aan de andere kant van het net op de grond te krijgen. Het gaat hierbij om snelheid en concentratie, het is een intensieve sport.” Om de sport wat meer onder de aandacht te brengen is er probeer badminton. In tien lessen worden de basis-skills aangeleerd, de spelregels uitgelegd en worden de eerste wedstrijden gespeeld. In de maand november en 1 december speelt een groep van 24 schoolkinderen in de leeftijd 7 à 8 jaar. „We hopen dat we deze kinderen enthousiast kunnen maken voor de sport, want dat zijn toch de leden van de toekomst.”

JUBILEUM Op 21 juni bestond Ricochet 50 jaar, maar dat kon toen helaas niet worden gevierd. Op 4 september kon dat wel en was er een receptie voor  leden en oud-leden.  Ook werd er een aantal jubilarissen in het zonnetje gezet. Daarna volgde een gezellige barbecue en een pubquiz waaraan ook wethouder Hans Buijtelaar enthousiast mee deed. In 1971 werd de badmintonafdeling vanuit omni-vereniging Scandecor opgericht. Acht jaar later werd de naam gewijzigd in Ricochet-Rabo, later werd dit Ricochet.

GEZELLIGE VERENIGING „We kunnen weer competitie spelen, maar het blijft lastig met de coronamaatregelen,” vertelt De Groot. Spelers moeten testen en krijgen dan vaak pas de volgende dag de uitslag. Badminton is niet zo heel erg populair in ons land en daarom is de belangstelling wat minder. „Dat willen we graag veranderen. We hebben een leuke vereniging. Iedereen kent elkaar en helpt waar mogelijk. Blij zijn we ook met onze jongere spelers. Op 3 december spelen we ons pepernotentoernooi. Het leuke van badminton is dat het op iedere leeftijd gespeeld kan worden. Tien jaar geleden heb ik opgeschreven dat ik nog tien jaar door wilde spelen en dat zeg ik nu nog.” Interesse om eens te kijken bij de vereniging, kijk dan op de website bc-ricochet.nl of kom langs op woensdag- of vrijdagavond op Sportpark Mariënhoeve.

Gerard de Groot (links op de foto) speelt met veel plezier badminton
advertentie
advertentie