Vuurwerk
Vuurwerk Niels Visser

Wijk stevent af op alternatieve jaarwisselingen zonder vuurwerk

19 november 2021 om 16:16 Politiek

WIJK BIJ DUURSTEDE Vandaag is bekend gemaakt dat de regering, net als vorig jaar, het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling gaat verbieden. Achtergrond hierbij is: voorkomen dat ziekenhuizen nog zwaarder belast worden als ze ook nog gewonde vuurwerkslachtoffers moeten verzorgen. In Wijk bij Duurstede werd eerder deze maand een motie aangenomen om het afsteken van vuurwerk met de jaarwisseling so wie so te verbieden.

door Kuun Jenniskens

Vorig jaar werd het afsteken van vuurwerk ook vanwege corona verboden. Toen organiseerde de gemeente Wijk bij Duurstede een ‘virtueel dance event’ Behind Your Wall, waar duizenden mensen plezier aan hebben gehad. 

BurgerBelangen diende na de bekendmaking van het vuurwerkverbod vanmiddag direct het verzoek in om dit dansfeest voor komende jaarwisseling opnieuw te organiseren. 

Tijdens de Begrotingsvergadering van 9 november was er in Wijk bij Duurstede al een motie aangenomen om te kijken naar een alternatieve jaarwisseling. De gemeenteraad lijkt hiermee af te stevenen op een algemeen vuurwerkverbod. De gemeente zou dan een eigen vuurwerkshow kunnen organiseren - wat volgens de burgemeester wel ‘een bom duiten’ zal gaan kosten. PCG vindt dat dit in de Begroting voor 2023 moet worden opgenomen.

Voor dit jaar is het te kort dag, maar voor de jaarwisseling van 2022 moet er een goed plan liggen. Het idee is om via een enquête inwoners en verenigingen om goede ideeën te vragen voor een alternatief feest zonder vuurwerk.

Deze motie werd ingediend door PCG, D66, DuurzaamWijk, CDA en GroenLinks en gesteund door Burgerbelangen en SP. Alleen de VVD stemde tegen. 

advertentie
advertentie