Draaginsigne Gewonden voor veteraan Esther Frijlink
Draaginsigne Gewonden voor veteraan Esther Frijlink Ali van Vemde

Respect voor veteranen: Draaginsigne Gewonden voor veteraan Esther Frijlink

7 juni 2018 om 11:15 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Maandag 4 juni ontving Bosniëveteraan Esther Frijlink, inwoonster van Wijk bij Duurstede, het Draaginsigne Gewonden uit handen van burgemeester Tjapko Poppens. Dit gebeurde in het bijzijn van naasten, familieleden en enkele Wijkse veteranen tijdens een informeel samenzijn.

Ali van Vemde

Esther Frijlink diende begin jaren negentig in voormalig Joegoslavië, samen met duizenden andere Nederlandse militairen. Zij droeg bij aan handhaving van vrede, waar vrede nog ver te zoeken of nog kwetsbaar was. De missie was vol risico's en er werd belangrijk werk verricht onder uiterst moeilijke omstandigheden. Beschietingen, intimidatie en tegenwerking van de strijdende partijen stelden vooral in en rond de enclave Srebrenica de blauwhelmen dagelijks op de proef. Vele Nederlandse militairen, onder wie Esther Frijlink, waren verschillende malen getuige van de diepe ellende bij burgers, die de oorlog bij hen veroorzaakte.

RESPECT Burgemeester Poppens sprak zijn respect uit voor het werken onder deze zware omstandigheden. "Ook u heeft als jonge korporaal bij de bataljonsstaf een hoge prijs betaald." Het verhaal van Esther werd opgetekend in het boek 'Respect: vallen en weer opstaan'. Hierin vertelt ze hoe ze in 1994 werd uitgezonden naar Srebrenica en Bosnische Serviërs haar en 69 Nederlandse collega's gijzelden. Deze extreem bedreigende ervaringen in die week hebben een diepe mentale wond geslagen. "Niet weten wat er gaat gebeuren en een groep van 70 man gebruiken als menselijk schild, maakt je onzeker." Twee jaar later gaat wordt ze nogmaals uitgezonden. Jarenlang lacht ze alles weg en wilde ze die stoere, sterke meid zijn. PTSS volgt, iets wat mensen niet aan je zien, maar een grote impact heeft op je leven. De gemeente Wijk bij Duurstede hecht er veel waarde aan, dat er belangstelling en respect is voor veteranen. Een plaatselijk comité veteranen organiseert jaarlijks verscheidene activiteiten voor veteranen, die wonen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hieraan nemen zowel oudere als jongere veteranen deel. Zij kunnen ervaringen delen en begrijpen elkaar. Esther Frijlink zet zich hier ook actief voor in. Het comité verzorgt ook gastlessen op basisscholen, waarbij wordt verteld over uitzendingen.

WAT IS HET DRAAGINSIGNE GEWONDEN Het Draaginsigne Gewonden (DIG) wordt toegekend aan militairen en veteranen, die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het DIG is een zichtbaar teken van respect en dank. Voor de betreffende militairen en veteranen is het een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht. Sinds 1990 is het DIG aan ruim 5.000 veteranen toegekend. Het zilveren, kruisvormige draaginsigne bestaat uit een horizontale balk met de Latijnse spreuk 'vulneratus nec victus', oftewel 'gewond, maar niet verslagen'.

advertentie
advertentie