Afbeelding
Foto door Emmanuel Ajayi via Pexels

Geen roofvogel in de buurt die vervelende duiven verjaagd ? Dan is hier de oplossing

16 november 2021 om 07:24 Partnercontent

We genieten er enorm van. De vogeltjes die in de lente heen en weer vliegen om hun nestjes te bouwen of een geschikt vogelhuis te zoeken. Veel mensen zijn blij met deze vrolijke fladderaars in het voorjaar. Toch kunnen de gevederde vrienden je ook een flink portie hoofdpijn bezorgen, als ze bijvoorbeeld een nest in de schoorsteen aan het bouwen zijn.

Het kan in het voorjaar een heel gesleep zijn met takken, touwen en ander nestmateriaal. Overal zie je de vogels bouwen aan een plek om de kleintjes straks groot te brengen. Kraaien, eksters, mussen, kauwen en duiven zie je veel in stedelijke omgevingen. Was ooit de huismus de meest geziene vogel, tegenwoordig zijn kouwen de baas in stad en dorp. Samen met de duif, gaai en ekster kunnen ze voor behoorlijke overlast in de straat zorgen. En het nestmateriaal dat moeten huizenbezitters in het najaar weer weg laten halen als de schoorsteen weer flink gaat roken.

Nestbouw

Omdat steeds meer vogels zich hebben aangepast aan het leven in de stad, zorgen ze ook voor steeds meer overlast. Op alle mogelijke plekken gaan ze zich nestelen. Dat gebeurt niet alleen in bomen, maar ook in schoorstenen en dakgoten of onder daken. Hiermee bestaat de kans dat veren, parasieten en uitwerpselen via rookkanalen of openstaande ramen in woonhuizen terecht komt. Naast brandgevaar, in verstopte rookkanalen of dakgoten vol met nestmateriaa,l is het voor mensen met een bepaalde allergie zeker geen vrolijk vooruitzicht. Vogels in hun natuurlijke omgeving in bossen en weilanden dat is voor de meeste mensen geen probleem. Daar heeft de duif ook z’n natuurlijke vijand in de vorm van roofvogels. Eigenaars van een landgoed zullen ook geen problemen hebben met wild en gevogelte. Juist in deze herfstperiode staat wild zoals reeën en hazen op het menu en wordt er bovendien op houtduiven en kraaien gejaagd.

Lawaai

Al die vogels kunnen naast de ziektes die ze met zich meebrengen ook een behoorlijke herrie maken. Grootste lawaaimakers zijn na de haan van de buurman de duiven. Vooral turkse tortels en houtduiven koeren er in de ochtend lustig op los. Wil je heerlijk uitslapen, dan lukt het vaak niet omdat er weer twee tortelduiven luidruchtig aan het flirten zijn in de dakgoot boven je. Op zo’n luidruchtig duet zit in de vroege zondagochtend echt niet te wachten. Je krijgt er hoofdpijn van en je humeur wordt er ook niet beter op. Ook de buurman met wie je die zondagmiddag praat is het met je eens. Die duiven zijn irritant. Wegjagen helpt niet, want ze komen steeds terug. Hij heeft wel een handige tip, een middel wat vervelende vogels van het dak en schutting houdt. De buurman heeft sinds kort duivenpinnen op het dak en omheining geplaatst. Een vogelvriendelijk middel wat duiven en ander gevogelte geen landingsplaats biedt.

Natuur

Een landingsplaats die ze wel volop kunnen vinden in de vrije natuur. Er zijn genoeg plekken in parken en bossen waar de vogels genoeg voedsel kunnen vinden en nesten kunnen bouwen. Daar kunnen ook roofvogels optimaal jagen om het evenwicht in de natuur te behouden. Zo kunnen vogels en mensen in harmonie naast elkaar leven zonder dat er dieronvriendelijke manieren toegepast moeten worden. De duiven- en vogelpinnen zijn daarom voor mens en dier een ideale oplossing.

advertentie
advertentie