Jan-Dirk de Bruijn, Sybren van der Velden en Rob Willems verdedigen het coalitieakkoord 'Denken, Durven, Daadkracht'
Jan-Dirk de Bruijn, Sybren van der Velden en Rob Willems verdedigen het coalitieakkoord 'Denken, Durven, Daadkracht' Kuun Jenniskens

Coalitieakkoord onder vuur

5 juni 2018 om 07:33 lokaal

WIJK BIJ DUURSTEDE Tijdens de Avond van de raad stond het coalitieakkoord op de agenda. Dit gebeurde op verzoek van Wietze Smit (WijkNU). Er was een uur voor geagendeerd en de voorzitter stuurde daar strak op aan. Vandaar dat men al snel werd gedwongen tot het stellen van vragen. Aan de orde kwamen onder andere woningbouw, de tekorten in het Sociaal Domein en camerabewaking.

Kuun Jenniskens

Bij deze Voorbespreking konden geen vragen aan de wethouders worden gesteld - zij zaten er pro forma bij. Wel aan de opstellers van het coalitieakkoord: Sybren van der Velden (VVD), Rob Willems (GroenLinks) en Jan-Dirk de Bruijn (PCG). Vooral vanuit de oppositie - dat zijn SP, CDA, D66 en WijkNU - werd het coalitieakkoord onder vuur genomen.

1000 WONINGEN Belangrijk punt dat Smit aankaartte is of wethouder Willem Joustra van de VVD zich wel echt hard wil gaan maken voor de 1000 woningen extra. Hierover zijn twijfels gerezen vanwege uitlatingen van Joustra in de pers dat 250 woningen misschien ook wel genoeg waren. Smit maakte zich bezorgd, omdat jonge gezinnen naar Wijk bij Duurstede moeten worden getrokken om voorzieningen op peil te houden - en daar zijn die 1000 extra woningen cruciaal bij. Ook Gerard Migchels (CDA) wilde weten hoe PCG en GroenLinks geborgd hebben dat de VVD zich voor deze 1000 woningen gaat inzetten?

Rob Willems (GroenLinks) zei hierop dat Willen Joustra zijn woord heeft gegeven: ,,We hebben hem diep in de ogen gekeken en we gaan ervoor.” Sybren van der Velden (VVD): ,,Wethouder Joustra heeft niet meer of minder gezegd dan wat in het coalitieakkoord staat; en dat zijn 250 woningen bouwen en daarna verder het coalitieakkoord uitvoeren, waar de 1000 woningen gewoon in zijn opgenomen.”


MENS OF GELD CENTRAAL Jan Oechies (SP) - die het coalitieakkoord een vanuit de VVD gedicteerd stuk noemde - uitte ernstige zorgen over het Sociaal Domein: ,,Hier staan de financiële reserves centraal, en niet de mens.” Oechies wilde ook meer duidelijkheid over overschrijdingen in de Jeugdzorg; gaat dat om oude rekeningen, of is er structureel iets mis?

Rob Willems (GroenLinks) zei dat bij het Sociaal Domein zowel de mens, als de financiën centraal staan: ,,Op beide punten hebben we een groot tekort en we moeten dit in balans brengen. Als het alleen om te laat ingediende rekeningen zou gaan, dan kunnen we het tekort snel omlaag schroeven.”

CAMERABEWAKING Jan Oechies bracht onder de aandacht dat eerder duidelijk was geworden dat camerabewaking niet nodig is in Wijk: ,,Dat gaan we toch niet zomaar doen, dat kost ons 25.000 euro?" Ook Gerard Migchels (CDA) had zijn vraagtekens: “Omdat Wijk al zo veilig is - wat is dan het rendement?”

Sybren van der Velden: ,,In Wijk wordt elke vijf dagen een autokraak gepleegd, en elke twee weken in een woning ingebroken; dat heeft een grote impact. Wat de VVD betreft is elk slachtoffer er een teveel.” Jan Oechies zei dat politiewagens dergelijke nummerherkenning al hebben: “U zadelt inwoners met deze kosten op. U heeft met het algemeen belang te maken, en niet met uw professionele belang als medewerker van de politie.”

advertentie
advertentie