Marlous toont de 'Bread Bags' ,,Geschikt voor de vriezer en de wasmachine
Marlous toont de 'Bread Bags' ,,Geschikt voor de vriezer en de wasmachine" John Beringen

Marlous van Merkenstein is klimaatburgemeester van Wijk bij Duurstede

19 november 2021 om 08:00 Natuur en milieu

WIJK BIJ DUURSTEDE Sinds kort heeft Wijk bij Duurstede een klimaatburgemeester. Dat is Marlous van Merkenstein. Op haar Instagramaccount @devrolijkenote geeft ze elke dag een positieve duurzame tip om anderen te motiveren om duurzamer te leven. 

Ook heeft ze in Wijk bij Duurstede een kettingkledingruil opgezet, waarbij tassen met tweedehands dameskleding rondreizen van adres naar adres. Daarnaast werkt ze bij de gemeente Wijk bij Duurstede als medewerker duurzaamheid en communicatie en in die hoedanigheid helpt ze om Wijk bij Duurstede klimaatneutraal te maken. Ze vertelt over haar drijfveren, hoe ze klimaatburgemeester werd en wat deze functie inhoudt.

IEDEREEN DOET WAT ,,Enige tijd geleden werd door de overheid de campagne ‘iedereen doet wat’ opgezet waarin mensen werden opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor de functie van klimaatburgemeester”, laat Marlous weten. ,,Het maakte mij nieuwsgierig; dat begrip was volkomen nieuw voor mij en ik wilde weten wat dat nou precies inhield.” Ze solliciteerde en kreeg tot haar verrassing te horen dat zij zich de eerste klimaatburgemeester van Wijk bij Duurstede mocht noemen. ,,Als we het over het klimaat hebben, gaat het niet alleen over de energiewinning, maar ook over vervuiling, afval en grondstoffen. Kortom: het milieu,” voegt ze er aan toe. ,,Daar ben ik mijn hele leven al mee bezig. Iedereen beseft inmiddels wel dat we niet op de huidige voet kunnen doorgaan, maar we moeten een inhaalslag maken op een terrein dat behoorlijk gecompliceerd is. We kunnen niet langer wegkijken. Daarom is de naam van de campagne ‘iedereen doet wat’ zo goed gekozen. 

Mensen vragen zich af of datgene wat zij persoonlijk kunnen doen wel zoden aan de dijk zet. Antwoord: ja. Als iedereen wat bewuster handelt, ook al gaat het maar om een kleine actie, dan maak je per saldo samen grote stappen in de goede richting. Onderschat dat niet! We moeten meer gaan hergebruiken en recyclen. Er komen steeds meer kringloop- en weggeefwinkels en dat is een goede zaak. Je brengt iets weg waar je niets meer mee doet en waar iemand anders gelukkig mee is en wat je daar zelf haalt, hoef je niet nieuw te kopen. Het mes snijdt zo aan twee kanten: je produceert wat minder afval en je spaart grondstoffen uit.” 

PLASTIC Ze merkt op dat plastic ook een belangrijke factor vormt als het gaat over het milieu. ,,Als ik bijvoorbeeld tapas ga halen op de markt, dan neem ik een schoongewassen boterkuipje mee. Als iedereen dat zou doen, dan komen er heel wat minder plastic zakjes in de kliko terecht. En bakjes uit de supermarkt waar salades in worden verkocht, zijn bijvoorbeeld weer te gebruiken als opbergbakjes. En dat zijn nog maar een paar handige tips.” Ze toont twee tassen waarop de tekst ‘bread bag’ te lezen is. ,,Die zijn gemaakt van gerecyclede petflesjes”, laat ze weten. ,,Daarmee ga ik naar de bakker zodat hij geen plastic zakje hoeft mee te geven. Deze tassen zijn geschikt voor de vriezer en de wasmachine.” 

Samenvattend merkt ze op dat er door iedere particulier heel veel is te scoren waarmee het milieu gediend is en dat ook nog geld bespaart. ,,Het is ook geen onwil dat mensen achteloos met het milieu omgaan, maar onwetendheid. Mensen moeten gewoon op dit gebied op ideeën gebracht worden. En dat is één van de vele taken waar ik mij als klimaatburgemeester voor inzet”, besluit ze.

advertentie
advertentie