Bed & Breakfast De Vlonder
Bed & Breakfast De Vlonder Judith Kox

De Kerkweg

6 juni 2018 om 07:34 lokaal

De mensen achter de voordeur, zegt Sandra Rijken aan het eind van het gesprek. En dat is mooi gezegd, want daarover gaat het in deze rubriek. Sandra (54) en John (58) Rijken wonen tezamen met twee van hun drie zoons, Niels (21) en Daan (19), de oudste Koen (23) is de deur uit, op een prachtig plekje in Cothen aan de Kromme Rijn. Voor Sandra en de kinderen is het een nieuwe woonplaats, voor John niet. Hij woont in zijn ouderlijk huis, bij binnenkomst komt je een warme en gezellige woning tegemoet. Het meest in het oog springend is de grote vijver met Koikarpers achter in de tuin van 9,5 bij 3,5 meter met maar liefst 50.000 liter water uit de Kromme Rijn. John vertelt dat hij van het water houdt, hoe kan het ook anders als je je jeugd letterlijk aan de Kromme Rijn hebt gewoond. "Ik was heel verwend", vertelt John. Zijn vader was vertegenwoordiger in melkmachines. "Een echte handelaar. We hadden ook allerlei dieren waar hij mee thuis kwam. Zo hebben we een kalf, fazanten, geiten, schapen, kippen gehad. Zelfs een bunzing. Ik vond het leuk om zelf boten te bouwen, en ja wij gingen in de jaren zeventig al met de caravan naar Spanje. Dat was toen nog heel bijzonder".

Judith Kox

Toen John opgroeide in Cothen was er rondom het huis nog een boomgaard, en aan de overkant was het parochiehuis. Aan de andere kant stonden de koeien in de wei. Die werden over het bruggetje elke dag naar de stal gebracht om te worden gemolken. Tegenover het huis is een kerkhof. John die zijn vader al op 17- jarige leeftijd moest missen, vertelt dat zijn vader tegenover zijn huis begraven ligt. Het huis komt oorspronkelijk uit 1941. Bij de verbouwing die ruim een half jaar in beslag heeft genomen kwamen ze balken van verschillende soorten hout tegen. In de oorlog was er natuurlijk niet veel hout beschikbaar. Het meeste hout werd opgestookt. John en Sandra hebben er voor gekozen om het hele huis van duurzame energie te voorzien met warmtepompen, een zonneboiler en zonnepanelen.

John werkt in het dagelijks leven bij de FIOD. Doordat hij veel vakantiedagen gespaard had, kon hij in 2016 ruim een halfjaar vrij nemen om te (ver)bouwen. Zijn neef die aannemer is, hielp hun. Ook de zonen en Sandra hebben flink meegeholpen. Ieder op zijn eigen manier. "Sandra is erg goed in de regie, en het plannen van alle zaken. Ze bedenkt hoe ze het wil hebben en maakt tekeningen." Sandra werkt drie dagen in de week als sociaal psychiatrisch verpleegkundige op een poli in de GGZ. Daarnaast is ze een Bed & Breakfast begonnen. Bed & Breakfast De Vlonder is in 2017 helemaal nieuw gebouwd, en ligt in de achtertuin pal aan de Kromme Rijn. Een idyllisch plekje. En uitstekend gekozen omdat het ook direct aan het Kromme Rijn wandelpad gelegen is. Sandra en John hebben er bovendien voor gezorgd dat de gasten hun eigen opgang hebben. Zo hoeven de familie en de Bed & Breakfast gasten elkaar niet in de weg te zitten. Voor Sandra is het werk voor haar Bed & Breakfast een fijne afwisseling. Totaal anders dan haar werk op de polikliniek. Of het niet veel is alles wat ze samen ondernemen? Beiden een baan, kinderen te verzorgen, huis verbouwen, een Bed & Breakfast beginnen. En ook nog tijd voor hobby's: John is een zeezeiler en Sandra maakt keramiek. Sandra vertelt "het is de ultieme relatietest". Zo te zien zijn ze daar uitstekend doorheen gekomen. Maar zegt Sandra: "Dit was de eerste en de laatste keer, we gaan niet meer verhuizen". Sandra komt oorspronkelijk uit Rotterdam. Daarna heeft ze met haar ouders in Capelle a/d IJssel in een dienstgebouw van Rijkswaterstaat gewoond bij de Algebrabrug. "Hier is het zo fantastisch. Het is af en toe net Frankrijk". Cothenaren vinden Sandra en John vriendelijke mensen die oprecht geïnteresseerd zijn. John is overigens niet de enige die naar zijn ouderlijk huis is teruggekeerd. "Twee huizen verder, aan de overkant en verderop zijn er nog meer. Ik wil in Cothen maar op 1 plek wonen en dat is hier", zegt John. Wel heeft hij een wens, en dat is een groene geluidswal langs de N229. Het verkeer is in de loop der jaren ontzettend toegenomen en brengt geluid met zich mee. Wellicht komt het er nog een keer van en dan is het helemaal perfect.

Afbeelding
advertentie
advertentie