Afbeelding
Foto: Shutterstock

Koude winterperiode maakt tocht in huis opsporen interessant

19 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Veel huishoudens maken zich zorgen over de sterk opgelopen energieprijzen. Met name de prijs van een kuub gas nam explosief toe in de afgelopen periode. De overheid maakte onlangs bekend de belastingen op energie iets te zullen verlagen het komende jaar. Voor huishoudens levert het gemiddeld een besparing op van enkele honderden euro’s, waarbij de exacte besparing afhankelijk is van de verhouding tussen het gas- en stroomverbruik. Ook loont het voor huishoudens om bijvoorbeeld tocht in huis opsporen uit te besteden aan een professionele organisatie, zodat doelgericht voor verduurzamende maatregelen in de woning kan worden gezorgd. Het aanpakken van tocht in huis is makkelijker dan bijvoorbeeld het vervangen van ruiten.

Tocht slecht voor de gezondheid en energierekening 

Niet alleen zorgt tocht in huis voor een onnodig hoog energieverbruik, doordat warme lucht uit de woning gezogen wordt. Ook kan tocht schadelijk zijn voor je gezondheid. Je weerstand verslechtert, waardoor je eerder ziek wordt. Daarbij ligt ook een verkoudheid op de loer als er sprake is van tocht.

Tocht soms verward met koudeval 

Overigens komt het regelmatig voor, dat men tocht verwart met koudeval. Koudeval ontstaat als warme lucht opstijgt in een kamer en vervolgens via het plafond naar de wanden van de ruimte stroomt. Deze wanden kunnen koud zijn, wat ertoe leidt dat de lucht afkoelt en naar beneden valt. Koude lucht is immers zwaarder dan warme lucht. Op de grond ontstaat een continue stroom van koude lucht, wat vaak wordt aangezien voor tocht. Dat is het echter niet!

Specialist analyse van de woning laten maken 

Om tocht op een effectieve wijze aan te pakken, is het allereerst zaak om tocht in huis op te sporen. Er zijn verschillende professionele bedrijven die hier hulp bij kunnen bieden. Zij beschikken over de benodigde apparatuur om plekken waar het tocht te vinden. Vaak gaat het om kieren en naden rond de kozijnen van ramen en deuren. Het kan ook voorkomen dat een deur niet helemaal goed sluit, of dat er bijvoorbeeld naden rond de brievenbus in de deur zitten. Op basis van de analyse die van de woning gemaakt wordt, kan gezocht worden naar effectieve maatregelen om de tocht te verminderen. Het gebruik van tochtstrips is er een voorbeeld van. Deze plak je eenvoudig langs de naad rond het kozijn.

Andere verduurzamende maatregelen

Naast het gebruik van tochtstrips kun je ook voor andere verduurzamende maatregelen kiezen om het energieverbruik terug te dringen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van HR++ isolatieglas in de kozijnen, in plaats van voor enkel glas. Deze aanpassing dringt niet alleen het energieverbruik terug, maar gaat ook koudeval in huis tegen. Een derde optie is de keuze voor zonnepanelen om zelf groene stroom op te kunnen wekken in de woning.

advertentie
advertentie