Bart van Asperdt
Bart van Asperdt A. v. Meutgeert
column

Kiezen

3 november 2021 om 07:29 Opinie Raadspraat

Begin 2022 mogen we weer naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Klinkt eenvoudig, maar dat valt in de praktijk toch soms tegen. Want, welke partij kiest u? En welke prioriteiten vindt u belangrijk?

Niet alles kan, want politiek betekent kiezen. Een taaie klus. Ten eerste omdat de rijksoverheid de laatste jaren beknibbelt op gemeentelijke financiën. Diezelfde rijksoverheid heeft de gemeente overigens hard nodig om bijvoorbeeld getroffenen van de toeslagenaffaire via zorg en schuldhulpverlening te hulp te schieten.

Ten tweede heeft de gemeente steeds minder te vertellen over de taken die ze uitvoert: die worden vaker door bestuurlijk ‘Den Haag’ voorgeschreven, waardoor de invloed van het lokale bestuur eerder afneemt dan toeneemt.

Toch heeft D66 voor het politieke jaar 2022 prioriteiten gesteld. De belangrijkste even op een rijtje:

Wonen. D66 wil betaalbaar bouwen. 40% sociale huur of koop. Er is al toestemming om 530 woningen te bouwen, maar dat is te weinig. Van D66 mag het in totaal om 1000 woningen gaan. Met deze enorme woningnood maken we ons grote zorgen over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld starters.

Onderwijs. D66 kiest voor onderwijs. Zo moet de nieuwbouw van de brede school De Heul er komen. We willen dat in 2022 de schop de grond in gaat, dit traject heeft al veel te lang geduurd.

Sociaal Domein. D66 wil niet bezuinigen op sociale voorzieningen, zoals jeugdzorg, WMO en minimabeleid. We zijn voor beschut werk: iedereen doet mee.

Duurzaamheid en biodiversiteit. D66 wil een schepje erbovenop. Zoals doorgaan met de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling, die woningeigenaren in staat stelt hun woning te verduurzamen.

Cultuur. D66 steunt onder meer het Calypso, de bibliotheek en - onder voorwaarden – de plannen voor een nieuw museum.

Zelfstandigheid. Alle partijen willen dat de gemeente Wijk bij Duurstede zelfstandig blijft. Dit betekent investeren in een professionele, toegankelijke gemeentelijke organisatie.

Wat vindt u? Mist u iets? Kritiek, aanvullingen? Ik hoor het graag: bartvanasperdt@gmail.com of 06-83213269.

Bart van Asperdt, fractievoorzitter D66

advertentie
advertentie