Vragen naar tussenstand diftar

27 oktober 2021 om 17:29 Lokaal Deel je nieuws

WIJK BIJ DUURSTEDE - Diftar leverde in de Wijkse politiek veel discussie op. Tegenstanders lieten zich flink horen. De meerderheid van de raad stemde steeds met besluiten in. In juni kondigde het college een evaluatie aan. De SP vraagt nu naar een tussenstand. ‘Vooral voor de probleemgebieden, hoogbouw en de oude Wijkse binnenstad, zocht het college naar maatwerk. We zijn benieuwd hoe het hier mee is’, legt fractievoorzitter Jeroen Brouwer uit. Hij stelde er ragen over.

De SP is helder over diftar. ‘Wij vragen ons af of dit het beste systeem is toekomst van afvalverwerking is. Er liggen wetenschappelijke rapporten die aantonen dat er betere systemen zijn. Dat machines beter scheiden dan mensen. De meerderheid van de raad wilde niet stilstaan bij een bredere afweging. Dat is nooit besproken’, herhaalt Brouwer.

De fractievoorzitter geeft zelfs toe dat diftar voor inwoners kán werken. Met name diegene die het afval al goed scheidde. Dat zijn de grote winnaars. Brouwer; ‘Zij die ruimte en kliko’s betalen vast minder. Dat brengt het aantal kilo’s restafval omlaag. Dat is goed. Maar hoe gaat het met plastic? Daar zitten vaak problemen.Ook was bekend dat een deel van de inwoners minder mogelijkheden heeft.Het Burgerinitiatief Afval toonde dat al aan. En voor de zomervakantie kwam nog iemand inspreken over problemen met maatwerk. Dat is lastiger.’

Het blijft voor de socialist een gekke verhaal dat er in het korte jaar tussen de invoering van diftar, na het raadsbesluit in mei 2020 en de daadwerkelijke uitvoering, in april 2021, er nog niks geregeld was voor de inwoners in de hoogbouw en Wijkse binnenstad. ‘In bijna alle diftar-rapporten staat dat hier problemen liggen. Deze mensen kunnen geen afval gescheiden inleveren. Dat moet eerst geregeld worden. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee, zou men denken. Helaas was er in het voorjaar nog weinig op papier gezet.’

De Wijkse raad kreeg net voor de zomer een laatste update. In het memo meldde het college bezig te zijn om de probleemgebieden in kaart te brengen. Met de betrokkenen ging de gemeente op zoek naar maatwerkoplossingen. Tevens kondigde het college aan een grote evaluatie uit te gaan voeren, die in de eerste maanden van 2022 zou worden afgerond. ‘Juist omdat er veel op gang is gezet in de laatste maanden, stellen wij deze vragen. Om vast een tussenstand te krijgen richting deze komende evaluatie’, eindigt Brouwer.

advertentie
advertentie