Discussie avond IVN afd. Wijk bij Duurstede

26 oktober 2021 om 22:59 Lokaal Deel je nieuws

De IVN-afd. Wijk bij Duurstede heeft een goed initiatief genomen om een discussie avond omtrent de energie transitie en RES ( regionale energie strategie ) niet alleen open te stellen voor leden maar ook niet leden toe te laten om de discussie zo breed mogelijk te trekken.

De gastspreker op deze avond was de heer Gerben de Vries, medewerker energie en grondstoffen bij Natuur en Milieu Utrecht. Mijnheer de Vries is de verantwoordelijke voor het project “WATT NOU”. Dit project zou als doel hebben de jeugd op de middelbare scholen objectief te informeren over de energietransitie. De scholieren kregen via de online tool Swipocratie de vraag voorgelegd waar zij de voorkeur aan geven, 6 windmolens of 1 kerncentrale. En met zo’n vergelijking is de objectiviteit volledig weg. De reële vergelijking is 2000 windmolens of 1 kerncentrale. Dit is een bewuste vorm van desinformatie of domweg een leugen.

Wanneer de discussie omtrent Co2 reductie breed gevoerd moet worden en zoals veel betrokkenen telkens weer benadrukken, draagvlak creëren, dan is het vreemd dat op de website van NMU het woord “kernenergie” niet één keer voorkomt. Het gaat de NMU maar om één oplossing en dat is zon en wind energie. In de presentatie valt dan heel duidelijk op dat er wel gewag wordt gemaakt van de mogelijke schadelijke effecten op flora en fauna maar geheel voorbij gegaan wordt aan het arrest van de Raad van State die eist dat er een deugdelijk onderzoek naar de schadelijke gezondheidseffecten voor de omwonenden. Wat ook geheel ontbreekt zijn de financiële aspecten van de bouw en exploitatie van zonneweides en windturbines. De gemiddelde burger betaalt ca. € 1000,-- aan belastingen op zijn energie rekening en de grote investeerders in zon en wind, zoals Essent, Vattenfall en NUON gaan met miljarden naar huis. Dit is de omgekeerde Robin Hood formule, pak het van de armen en geef het aan de rijken. Niets daarover in de NMU presentatie.

Na de NMU presentatie was er een brede discussie omtrent een zestal stellingen. Vóór en tegenstanders van een stelling kwamen ruimschoots aan het woord. Of alle feiten en meningen die hier naar voren kwamen de deelnemers op andere gedachten hebben gebracht valt te betwijfelen. Klimaatbeleid en energietransitie begint op een geloof te lijken. Feiten doen er niet toe en de dogma’s worden telkens herhaalt.

Jan de Geus

Langbroek

advertentie
advertentie